Se bilder från hästlastningen i Liège Foto: FEI/ Hippo Foto - Dirk Caremans

Bildextra: Första VM-hästarna har lyft och landat i Tryon

Från belgiska Liège går värdefull flygfrakt hela veckan med start 2 september. VM:s huvudrollsinnehavare åker verkligen ”cattle class” på riktigt. Se bilder från avfärden. (Uppdaterad med film )

Flygfrakt med häst går inte till på en slump. Mycket förberedelsearbete går in i hästarnas transport även i vanliga fall med foder, pauser, vaccinationer, reseplaner och vilostopp. Det är omfattande planering men ändå bara en vårbris jämfört med när flera hundra hästar ska flygas från jordens alla hörn till ett mästerskap i Nordamerika. Många länder, även icke-europeiska har valt att först ta hästarna till Europa och sedan transportera ut dem vidare. Flygplatsen i belgiska Liége är en av avreseorterna. Det är världens största organiserade flygoperation med så många hästar till VM, då detta mästerskap har fler grenar och många fler deltagare per gren än till exempel OS i Rio.

Se FEI:s film från lastningen

Första grupp av hästar som åker är distanshästarna följt av fälttävlan och dressyrdeltagare. Häng med på lastning av värdefull last, en hel speciell sorts flygfrakt.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

En av distanshästarna anländer till den speciella hästterminalen i Liège, fyndigt döpt till Horse Inn.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

Första grupp att flyga ut är distanshästarna, här är en grupp på väg till incheckning.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

Väl där får hästarna vänta på incheckning, i förgrunden ser ni de väl packade hönäten. På hästflyget får alla äta medhavd mat, allt för att inte riskera problem under flygningen.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

Väl incheckad blir det lite vila i en box.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

Lite frukost på flygplatsen i gryningen innan avfärd.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

Hästarna lastas tre och tre eller två och två beroende på storlek i de speciella fraktcontainers som används och på hur stora hästar. I år kommer en av dressyrhästarna från Holland, hingsten Apache att flyga ”första klass” eller kanske bättre chambre separée alltså få en egen kupé som i en egen container, allt för att klara resan bättre.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

Här lastas totalt tio till 15 hästar med skylift först upp i nivå med lastluckan, sedan ett slags transportband in i planet.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

Väl uppe öppnas presenningen för huvudänden, det är inte mycket utrymme varje häst har.

Foto: FEI/ Hippo Foto – Dirk Caremans

Inne i planet förs varje container på plats, de stuvas som byggstenar, med hjälp av rälsen i flygplansgolvet och ankras sedan fast.

På VM är det runt 800 ryttare / kuskar / voltigörer som deltar med fler än 820 hästar. Totalt representerar de 71 länder.

Distanshästarna landade i USA för karantän den 3 september.

Tyvärr fick en av de svenska hästarna transportsjuka på vägen ner och är struken ur laget, ingen reserv fanns med på planet.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.