Jeroen Dubbeldam lockar men inte lika mycket som Charlotte Dujardin. På hoppbilden en verklig BT-häst, stoet Lucky Lisa uppfödda av Nissekalle Hovslageri och riden av Alexander Zetterman. Foto: Kim C Lundin

Breeders Trophy väntar – få starter

Uppfödarnas stora tävling Breeders Trophy står för dörren. Det diskuteras flitigt om få starter beror på nytt format eller annat bristande intresse framför allt för hopphästarna. Ridenews har tittat på underlaget – hur många SWB-hästar finns det i årgångarna.

Breeders Trophy är sedan några år endast öppen för SWB-anslutna hästar och hingstar godkända av förbundet. Efter en uppmärksammad debatt för cirka tre år sedan fattades beslut om att, av bland annat utrymmesskäl på Flyinge, göra tävlingen till ett evenemang för svenskfödda hästar och deras uppfödare. Förlagan finns på många håll i form av de stora Bundeschampionaten och KWPN:s unghästserier samt DWB:s egna unghästchampionat. Breeders Trophy-systemet, där föl ansluts till låg kostnad, och premier sedan delas ut till ryttare och uppfödare har sin botten i traven och galoppens uppfödarpremier där en uppfödare kan belönas under en hästs hela karriär. Årets prispengar är nu klara och framför allt för dressyrhästar finns det extra mycket att hämta tack vare sponsorerna Stuteri Stubbäng och GJ Dressage Education.

Arrangör av Breeders Trophy är samarbetsbolaget SwedeHorse som ägs av SWB och SvRF och leds av Tomas Torgersen. Diskussionen för några år sedan om en flytt till Elmia föll av många skäl, ett huvudargument var det 10-åriga kontrakt med flera år kvar som tecknats med Flyinge AB. Då gick tillfället förbi och i år arrangeras för tredje året Elmia Scandinavian Horse Show med bara två veckors marginal i kalendern som har unghästklasser, clinics och stora nationella tävlingar. Det är inte årets enda stora unghästevenemang, det finns numera många meeting att välja på och konkurrensens för Breeders Trophy är stor.

I år bjuder programmet på ett nytt grepp för de 5-åriga hopphästarna som ska testridas av ingen mindre än olympiske guldmedaljören och världsmästaren Jeroen Dubbeldam. Medans dressyrfolket gått man ur huse för att matcha sina 4-åriga dressyrhästar och få en chans att se Charlotte Dujardin på ryggen på dem så ser inte hoppentusiasterna lika vänt på motsvarande chans tycks det. Starterna är få i år.

Sannolikt har det inte bara med ett nytt upplägg att göra. Under 2015 gjordes en genomlysning av hur antalet starter i BT skulle komma att utveckla sig framförallt i kraft av de radikalt mindre årgångarna hästar födda 2012-2015. Genom alla år har en ganska fast andel av hästägarna med hästar i unghästålder köpt deltagarbevis, under åren fram till 2015 låg det runt 13 procent, färre än 4 procent av aktuell årgång kom sedan till start och bara en ytterst liten bråkdel når final.

I år ser siffrorna snarlika ut sett till hur många som kommer till start. Antalet sålda deltagarbevis har däremot gått ner kraftigt vilket sannolikt påverkar finansieringen av evenemanget. Prispengarna däremot kommer från Breeders Trophy-anslutningen, årets prispengar.

 ÅR
Födda SWB i årgång
Köpt deltagarbevis / till start
2011 2735 56/30
2012 2198 100/68
2013 1894 127/86
2014 1755 241/88
2015 2212 -/68
Totalt 10794 524/340

Siffrorna är hämtade från SWB, TDB och Equipe Online, till start och köpta deltagarbevis avser samtliga tre discipliner. Under kommande vecka följer vi upp med ansvariga hur framtiden för Breeders Trophy ser ut.

Breeders Trophy start- och resultatlistor
SwedeHorse finalprogram

Regler

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.