Göran Åkerström är trots allt hoppfull om att få till förändringar inom distansen. Hästen på bilden är inte den som avlidit. Foto: Kim C Lundin

Distansen krävde dödsoffer igen

Efter en omtumlande presskonferens med FEI:s höjdare meddelades den sorgliga nyheten att onsdagens avbrutna distanslopp krävt ett dödsoffer hittills.

FEI: högsta ordförande Ingemar de Vos, chefen för FEI:s veterinära avdelning Göran Åkerström och veterinärt ansvarige på VM Timothy Timmons svarade på frågor och gav en del svar  på varför distansen avbrutits. Under presskonferensen meddelades att en häst fått avlivas på grund av njurproblem som en följd av loppet.

Av de 95 hästar som fick starta i det kortare loppet på 120 km efter att mästerskapsloppets start blivit komprometterad krävde 53 stycken behandling på den veterinärklinik som fanns intill området.

Göran Åkerström gav beskedet:
– De allra flesta hade statusen ME och 52 behövde får dropp med vätska för att kunna återhämta sig. Hela 42 behövde 20-40 liter vätska intravenöst. Ett antal av dem drabbades av korsförlamning, något som hamnar under statusen Gait Irregularity, det ser ut som hälta men blodprov visar en annan status som ger stelhet. Hästen med njurproblem under tävlingsdagen är den som avlivats.

Thomas Timmons berättade att den stora mängden hästar med svåra problem fick dem att titta på omständigheterna kring vädret och fatta beslutet att bryta loppet.
– När vi såg de följder det fick för hästarna med metaboliska symptom och annat fanns det inget annat att göra.
På frågan om varför klimatet avvikit, var det inte samma väder som tidigare år?
– Klimatet här har i år avvikit mer än 10 procent från tidigare år trots våra noggranna studier.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.