Det var en 20-årig häst från Nya Zealand, här efter flera loopar på banan. Foto: Kim C Lundin

Död distanshäst identifierad

Det var en verklig kämpe inom distansen som föll offer för väderförhållanden och stora påfrestningar. Nu har hästen avlivats för att slippa lida mer.

FEI: högsta ordförande Ingemar de Vos, chefen för FEI:s veterinära avdelning Göran Åkerström och veterinärt ansvarige på VM Timothy Timmons svarade på frågor och gav en del svar  på varför distansen avbrutits. Under presskonferensen meddelades att en häst fått avlivas på grund av njurproblem som en följd av loppet. Nu har hästen identifierats genom ett pressmeddelande från FEI.

Ett sorgligt slut för 20-åriga Barack Obama som haft en lång karriär inom distansen och tävlat internationellt sedan 2009. Han fick njurproblem och transporterades från banan, behandlades i veterinärkliniken och kom sedan tillbaka under torsdagen. Tillsammans med hästens ägare fattades beslut om att avliva för hästen skull.

På frågan om varför klimatet avvikit, var det inte samma väder som tidigare år?
– Klimatet här har i år avvikit mer än 10 procent från tidigare år trots våra noggranna studier.
–Vi fick ett häftigt väderomslag som ställde saker på sin spets, förklarade Göran Åkerström.
Hans svar på frågan om vi någonsin kommer att få se distanslopp där 2/3-delar av startfältet går i mål istället för tvärtom besvarades med:
– Vi jobbar på att förändra distansen i rätt riktning. Kanske kan det här hjälpa oss att få till verkliga regeländringar, sa Göran Åkerström, FEI:s veterinärt ansvariga.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.