Nej, det är inte tillåtet att slå sin häst med en vattenflaska.

Enskild protest ledde till ett halvårs avstängning – historisk dom

Brittiska journalisten Pippa Cuckson har fått rätt i FEI Tribunalen när hon i januari i år lämnade in en enskild protest mot en ryttare som bröt mot reglerna. Det ledde till sex månaders avstängning.

Enskild protest

Den brittiska journalisten Pippa Cuckson har återigen vunnit ett fall i FEI Tribunalen där hon anmält en ryttare för misshandel av sin häst. Det unika med fallet är att det var ett distanslopp Sheikh Mohammed Cup i Dubai, en av de länder där många distanshästar dör under loppen, och enda bevisning i fallet var video. Loppet gick den 4 januari 2019 och Pippa Cuckson var inte på plats men distanslopp går att följa via olika streamingtjänster inte olikt Clipmyhorse. Videon kom åter från en officiell tv-kanal där uppmärksamma tittare filmade av sekvensen.

På videon ses ryttaren Ali Mohd Ali Al Hosani från Förenade Arabemiraten på hästen LCE Corleone.   De startade i 160-km loppet 4 januari och ryttaren är nu avstängd enligt FEI Tribunalens case 2019-01.

Hästmisshandeln och regelbrottet består i slag mot hästen. Det är enligt FEI:s regelverk inte tillåtet att rida med spö, att slå hästen, använda tillhyggen eller driva hästen med hjälp av groomar eller motorfordon. I klippet ses Al Hosani ta emot vatttenflaskor från groomarna som han häller ut över hästen. Väl uthällt tar han flaskan och svingar sin arm ner över hästens hals och slår den med vattenflaskan.
Detta går under beteckningen ”horse abuse”  i FEI:s reglemente fastslår FEI Tribunalen.

Utdrag från domen i översättning

Domen är lång och omfattande med ryttaren som försvarar sig med att allt är ett missförstånd. Det anser inte FEI Tribunalen som både går igenom varför en flaska anses likställt med ett spö samt varför ryttaren slagit hästen.

”7.4 FEIs Code of Conduct för hästvälfärd anser att olämplig användning av artificiella hjälpmedel såsom ett spö/piska är misshandel av häst och ej tillåtet. Tribunalen finner att Mr Al Hosani har använt flaskan som spö för att slå hästen två gånger och på ett aggressivt sätt. Detta kan tydligt ses i videon. Tribunalen noterar att Mr Al Hosanis handling inträffade under loop 4 när hästens genomsnittshastighet sjönk. Hästens hastighet var 24,24 km/h i loop 1, sjönk till 18,12 km/h i loop 4 och till 14,11 km/h i loop 5. Tribunalen tror att Mr Al Hosani mest troligt slog hästen utifrån frustration och ilska på grund av hästens sjunkande hastighet.
Oavsett orsak så finner Tribunalen att Mr Al Hosani har missbrukat sin vattenflaska genom att använda den som spö till att överdrivet slå sin häst. Tribunalen finner att hans handlingar är att likställa med hästmiddhandel därför att han troligen orsakade smärta eller onödigt obehag för hästen enligt artiel142.1 av reglementet.”
Tribunalen har stängt av ryttaren på sex månader.

Vägen fram åt för distansen

Pippa Cuckson kommenterar själv utfallet  som glädjande om än att själva fallet känns både sorgligt och onödigt.
– Jag är självklart nöjd med att Tribunalen ser denna händelse som i strid med FEIs regler och går i framkant för horsemanship och hästvälfärd. Jag kan bara beklaga att jag tvingades skicka in denna protest därför att Ground Jury på plats inte gjorde någonting – trots att händelsen visats på en officiell tv-kanal och sedan blivit viral på sociala medier. Den här typen av fruktansvärt beteende kan ofta ses på tävlingsområden i Grupp 7, konstaterar Cuckson
–Som de flesta vet är FEIs Endurance Temporary Committe mitt i en översyn inför framtiden för distansen och gör ett suveränt arbete i ett svårt politiskt klimat. Som jag ser det är den största svårigheten den ingrodda kultur av svaga domare som är i ledband till de som håller i plånboken i FEI Grupp 7. Det kan inte finnas någon annan förklaring till hur händelser som den här förbises om och om igen, säger Pippa Cuckson som oförtrutet arbetar vidare.
Domen banar väg för fler enskilda protester – om människor runt omkring reagerar mer och anmäler regelbrott kan det vara vägen framåt för distansen.

Banbrytande protest

Pippa Cuckson har under flera år riktat omvärldens blickar mot det systematiska överutnyttjande av distanshästarna som hon anser förekommer inom grenen idag. Genom olika former av grävande avslöjade hon ett hästbyte i ett prestigefyllt lopp i Storbritannien. Hon var med och avslöjade hela den härva av fejkade kvalificeringslopp som var del i att Förenade Arabemiraten som nation stängdes av för några år sedan. Redan 2014 lämnade hon och journalisten Ludy Higginson, då chefredaktör på Horse and Hound, in en protest till FEI Tribunalen om oegentligheter i ett lopp. Den då 20-åriga ryttaren Sheikh Mohammed Bin Mubarak Al Khalifa från Bahrain har startat i 22 internationella lopp på 17 olika hästar sedan 2009 och fullföljt sju. Loppet han då diskvalificerats från var ett CEI2* över 120 km och på hästen Tarabic Carl. Trots en mycket klar ledning, på videoklippet här är ekipaget ensamt sånär som på många bilar, driver ryttaren själv hårt och får dessutom otillåten hjälp av en groom. Se videon på Horse-Canadas sida här då filen på FEIs sida inte fungerar längre. (cirka 20 sekunder in i klippet börjar drivningen som är otillåten, spö är inte tillåtet).

FEI Tribunalen 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.