Scener ur filmklippet där e häst bryter benet.

Här bryter hästen benet mitt under distansloppet

Hästar piskas och en faller och bryter benet. De otäcka scenerna kommer från ett distanslopp i Abu Dhabi den 8 december i år. Nu höjs återigen kritiska röster mot distansen.

Det internationella ridsportförbundet FEI har ställt in all internationell medverkan i Förenade Arabemiraterna. Orsaken är flera dödsfall och kritik mot hästarnas välfärd i landet. Nu bubblar en kritikstorm upp mot sporten igen, efter att nya klipp från tävlingar i Förenade Arabemiraten släppts.

Klippet nedan är från en distanstävling i Abu Dhabi i början av december. På filmen kan man bland annat se hur ryttare piskar fram sina hästar med tyglarna. Strax efter tre minuter in i filmen faller en av hästarna och förefaller bryta ena frambenet. Vi varnar för MYCKET starka bilder i klippet nedan.

Enligt brittiska Horse and Hound, som var först med att publicera klippet är det förbjudet att slå hästar med något tillhygge alls, både spö eller tyglar, under FEI:s regelverk för distansen.

Tidigare i år meddelade SvRF att man stoppar svensk medverkan i distanstävlingar i de så kallade G7-länderna under 2018 och 2019 till följd av flera händelser. Men detta är inte första gången Förenade Arabemiraten är i blåsväder när det gäller distansen. Redan 2015 stängde det internationella ridsportförbundet FEI, av utövarna från all internationell medverkan i distanssammanhang. Det ska också ha delats ut avstängningar 2016 efter liknande scener som i filmen nedan. I november i år rapporteras två distanshästar från Förenade Arabemiraten döda efter ett lopp över 80 kilometer. Du kan läsa mer om loppet som gick i Dubai här.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.