Bild från den korta filmen

Avstängd tränares häst injicerades under lopp – ingen ingrep

Tränaren fångades på film när skötare injicerade en häst mitt under pågående distanslopp – händelsen fångades på film från en officiell tv-kanal. Ingen ingrep då – nu tas fallet upp av FEI efter larm.

Inbom distansen finns ett större antal fall av brott mot FEI:s Clean sport program för anti-dopning och kontrollerad medicinering av tävlingshästarna. Det har länge funnits indikationer på att det förekommer mängder med olika sorters regelbrott. Inför VM i Tryon publicerade lobbygruppen Clean Endurance, som arbetar för en renare hästvänligare distansgren, en lista på hur man kan upptäcka fusk. Då fanns det exempel med som för en oinsatt kändes nästan svåra att tro på. Nu har det kommit en film som visar precis hur öppet den här sortens otillåten hantering av hästarna sker.

Injicerade häst

Filmen visar hästen Tammam La Lizzone som reds av Sheikh Mohammed bin Mubarak al Khalifa, en medlem av Bahrains styrande familj,  i ett CEI3* 160 km lopp i Sakhir, Bahrain. På filmen syns tränaren Ahmed Jaafar Janahi, lång med svart jacka och svarta solglasögon.

På filmen är Tammam omringad av grooms och de fångas på film av en officiell TV-kanal som bevakade Kings Cup i Bahrain, en av de absolut största loppen i kungadömet. Ingen ingrep när det hände och ingen från tv-kanalen rapporterade om incidenten.

Det är ännu inte känt vad Tammam La Lizzone injicerats med. Det är enligt FEI:s regelverk otillåtet att injicera hästar utan att FEI:s treating vet, behandlande veterinär, kontaktats och är med. Tammam får en spruta i halsen och fullföljer hela loppet med sin ryttare Sheikh Mohammed bin Mubarak al Khalifa. Injektionen ska ha skett inför den allra sista vet-gaten. De slutar på en tredje plats och i den avslutande kontrollen efter ett lopp på 16 mil har Tammam en puls på 46 slag per minut.

FEI säger till Horse-Canada att incidenten kom till förbundets kännedom först efter tävlingens avslutning och därför agerade inte tävlingens Ground Jury. FEI undersöker nu fallet och samlar in bevismaterial.

Redan avstängd

Den ansvarige tränaren i videon Ahmed Jaafar Janahi, Brunei, är avstängd sedan 6 mars 2019 efter att hästen Nafeet testats positiv för Trometamol under ett lopp CEI2* 120  km i  Al Ula, Saudiarabien. Hästen reds även den av Sheikh Mohammed bin Mubarak al Khalifa, en medlem av Bahrains styrande familj. Trometamol är så kallad diuretika – ett medel som är urindrivande. Enligt FEI:s Clean Sport app är Trometamol en substans som går under reglerna för kontrollerad medicinering – ett preparat som kan användas för att behandla hästar – men som inte är tillåtet under tävling. Trometamol används för att behandla metabolisk (ämnesomsättningsrelaterad) acidos, ett sjukligt tillstånd orsakat av syraöverskott i blod och kroppsvävnader. Typiskt är en ökad koncentration av vätejoner (sänkt pH).

Ryttaren straffad tidigare

Sheikh Mohammed bin Mubarak al Khalifa, 25 år från Brunei, har trots sin ringa ålder varit föremål för avstängningar tidigare, redan 2014. Då gällde det en diskvalificering för horse abuse, missbruk av häst,  2016 fälldes han av FEI Tribunalen Case 2016/FT03. Med två hästar i rampljuset redan i år är det mycket troligt att ryttaren väntar en tredje påföljd.

Källa: Horse-Canada, Grand-Prix

Kan de nya reglerna hjälpa distansens hästar – fem döda hittills i år

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.