Foto Fredrik Jonsving

Ryttaren som stängdes av i 20 år friades

Distansryttaren Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimis tilldömdes av FEI en rekordlång avstängning på 20 år efter att hans häst fått en fraktur orsakad av långvarig, upprepad nervblockering.

Nu upphäver idrottens högsta instans CAS avstängningen.

– Vi är oerhört frustrerade över att ha förlorat detta fall, säger chefsveterinär Göran Åkerström.

Idrottens skiljedomstol CAS, Court of Arbitration for Sport, har upphävt internationella ridsportförbundet FEI:s rekordlånga avstängning på 20 år av distansryttaren Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi.

Ryttaren stängdes av efter att hans häst Castlebar Contraband fått en fraktur som ska ha orsakats av upprepad, långvarig nervblockering. Frakturen var så allvarlig att hästen fick avlivas.

– Vi är oerhört frustrerade över att ha förlorat detta fall, särskilt eftersom skadan på den här hästen innebar en kombination av riskfaktorer som slutligen ledde till dess död, säger FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström i ett pressmeddelande från FEI.

– Även om vi respekterar Cas beslut är vi extremt besvikna. Vi måste arbeta tillsammans för att se till att de som utsätter hästar för fara ställs inför rätta, men vi måste också se till att vi har gedigna och obestridliga bevis, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i samma pressmeddelande.

När distansryttaren Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimis häst Castlebar Contraband vid en tävling i Frankrike 2016 drabbades av en fraktur på ena frambenet, fick hästen avlivas på plats.

FEI:s tribunal stängde av ryttaren under rekordlång tid, 20 år, eftersom hästen under lång tid behandlats med nervblockerande medel – som är förbjudet och som räknas som dopning och som orsakat frakturen då hästen inte kände smärta.

Ryttaren överklagade till idrottens skiljedomstol CAS, som anser inte att det finns tillräckliga bevis för att man borde ha upptäckt stressfrakturen eller för att han tävlat på en utmattad, halt eller skadad häst.

När ryttaren nu frias, ska han ha fritt fram att tävla igen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.