Glad SM-vinnare för unga ryttare Mikaela Linnér med Isa Jasmine. Foto: Fredrik Jonsving

SM för hästvärldens maratonlöpare med Bahrain-ekipage

Det blev guldutdelning för seniorer och unga ryttare när SM i distansritt, maraton för hästar avgjordes i Simlångsdalen. Ett antal ekipage från Bahrain dominerade i 120 km klassen.

Distansritt innebär att till häst tillryggalägga långa sträckor från 8 mil upp till 16 mil där SM för seniorer avgjordes. I de flesta andra grenar kontrolleras hästarna inför start med en enkel hästbesiktning, skritt framför veterinären och en kortare travsträcka. Under distansritt krävs veterinärkontroll efter varje slinga, delsträcka av loppet, och den vanligaste orsaken till att inte fullfölja är att hästen inte klarar veterinärkontrollen. Det är för distans inte så ovanligt att en tredjedel av de startande inte kommer i mål av olika skäl såsom hälta, för hög puls, i varmare länder uttorkning och andra metaboliska symptom.

För nordliga breddgrader är de flesta loppen i lägre tempo i kraft av mer krävande terräng och underlag och under ritterna i Simlångsdalen var det bara två ekipage i de lägre klasserna som utgick med status FTQ-ME som i metabolisk status.

SM för seniorer CEI3* 160 km

SM-medaljörer från vänster Josefin Blom Lugn, Sara Henriksson och Jessica Holmberg. Foto: Fredrik Jonsving

De åtta startande red 160 km över fyra slingor på mellan 16, 32 till 40 km där starten gick 5:30 och första i mål kom lite efter 18-tiden. Fem klarade loppet och kom i mål där SM-guldet gick till Sara Henriksson på 12-åriga stoet Elopolda på tiden 9 timmar 35 minuter och 16 sekunder. Tvåa i klassen blev norska Tonje Danielsson med 11-åriga stoet Luna på jämnt tio timmar.
Resultatlista

SM för unga ryttare

Mikaela Linnér med Isa Jasmine Foto: Fredrik Jonsving

Unga ryttare rider den näst längsta distansen på 12 mil med slingor på mellan 16, 32 till 40 km där starten gick 7:30 och första i mål kom in strax före 18. Av de fem startande i klassen kom två i mål och SM-guld gick till Mikaela Linnér på 9-åriga stoet Isa Jasmine på tiden 7 timmar 55 minuter och 43 sekunder. Hon var en sekund före norska Sigrid Høgevold med 10-årige valacken Joyd. De tre övriga startande blev uteslutna efter tredje slingan respektive vid sista veterinärkontrollen med status FTQ-GA, oftast någon form av oren gång eller hälta.
Resultatlista

Internationellt lopp CEI2*120

Bahrain-ekipagen med Hh Sh Khalid Bin Hamad Al Khalifa på Ahmalfi i täten. Foto: Fredrik Jonsving

De internationella ekipagen från Bahrain red den näst längsta distansen på 12 mil med slingor på mellan 16, 32 till 40 km där starten gick 7:00 och första i mål kom in 15:42 med en tid i mål på 6 timmar 21 minuter för en sträcka motsvarande Linköping till Jönköping. Segern gick till Hh Sh Khalid Bin Hamad Al Khalifa på 7-årige valacken Ahmalfi då de var en minut före de tre stallkamraterna som sedan red in på rad med en minut mellan sig i målskillnad. De red på i ett tempo som motsvarar nästan 317 meter per minut medan bästa svensk i klassen Madeleine Bergman med Nael på femte plats hade mer än en timme till i tid och höll cirka 267-283 meter per minut i snittfart.
I klassen startade 18 ekipage och elva kom i mål då fyra ekipage blev uteslutna efter tredje och fjärde slingan respektive vid sista veterinärkontrollen med status FTQ-GA, oftast någon form av oren gång eller hälta. Två av Bahrains ekipage godkändes inte för start alls.
Resultatlista

Blandade bilder från Simlångsritten från fotograf Fredrik Jonsving

Foto: Fredrik Jonsving
Foto: Fredrik Jonsving
Foto: Fredrik Jonsving

Resultat Simlångsritten alla klasser

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.