Två distanshästar har redan dött i lopp under vintersäsongen. Bilden är inte relaterad till de två döda hästarna Foto: Kim C Lundin

Två hästar döda i distanslopp

Under onsdagen arrangerades en CEI1*-lopp över 80 km där två hästar har dött enligt resultatlistorna.

Distansens vintersäsong i Grupp 7 är i full gång med flera kvallopp och internationella lopp redan genomförda och ännu fler finns i kalendern. Många av loppen innehåller flera hundra startande  så organisationen för att klara veterinärkontroller och efterlevnad av FEI:s reglemente är omfattande.

Det var i ett lopp över 80 km i Dubai med hela 310 startande som två hästar inte avslutade loppet utan har fått statusen FTQ -CI.

Förkortningen står för Failed to Qualify – Catastrophic Injury och det innebär i klartext att en häst skadats så svårt att den har avlivats alternativt avlidit till följd av överansträngning så att den inte längre lever.

Det är de två hästarna Henham Featherstone respektive Deneldan Shanary, båda bara tio år gamla. De tävlades av ryttare från Förenade Arabemiraten i det stora loppet som var öppet för 6-åriga hästar och äldre.

Henham Featherstone drabbades av något redan under första loopen enligt resultatsystemet TAWQEET.

Henham Featherstone hade bara gjort två internationella lopp tidigare under sitt liv och endast fullföljt ett. Han var uppfödd i Sydafrika och exporterad till Förenade Arabemiraten.

Deneldan Shanary drabbades av något under loppets tredje och sista loop. Han ägs av HKH Sheik Rashid Bin Hamdan Al Maktoum, gift med FEI:s tidigare ordförande Prinsessan Haya. Deneldan Shanary har importerats från Australien och i sitt första internationella lopp för mindre än en vecka sedan fick valacken utgå redan efter första loopen med status FTQ-ME, metabolisk status.

Enligt FEI:s regelverk ska alla hästar som drabbas av FTQ-CI genomgå obduktion för att klarlägga orsakerna till dödsfallet. Det är ännu inte känt vad som hänt i de här två fallen.

Tidigare publicerade texter

Lundin: Sista dansen för distansen
Död distanshäst identifierad
Distansen krävde dödsoffer igen
Distansen bryts – livsfarligt väder för hästarna
VM: Distansloppet har avbrutits – omstart krävs

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.