Nr 4057 – nekad adoption tre gånger – tills Marsha Hartford-Sapp träffade honom, tog sig an mustangen och döpte honom till Cobra. Foto: Skärmdump

Från vild mustang till årets häst

När USEF hade sin ryttargala gick utsågs en mustang född i det fria till årets häst nationellt. Historien om mustangen Cobra är som en saga.

Född vild mustang

När det amerikanska ridsportförbundet (USEF) hade sin motsvarihet till ryttargalan delades det ut pris till Verdades. Den välbekante dressyrhästen blev årets häst 2018 internationellt. I kategorin för hästar som tävlar nationellt var det en helt annan sorts häst som blev utsedd. Cobra tävlar i dressyr på nationell nivå och i Western Dressage och har med sin tränare Marsha Hartford-Sapp vunnit mängder med priser.

Det ovanliga är att Cobra, som är en mustang, levde vild i en flock tills han var sex år gammal. Han tillhörde den sorts mustanger som årligen drivs in i fållor med helikopter för att säljas av och adopteras av någon. Cobra var inte någon av dem som adopterades enkelt, han ansågs för vild, skygg, rentav farlig. Han fick ett nummer på länden 4057 som en av de hästar som nekats tre gånger, ingen hade velat adoptera honom.

Mustang makeover

Tränaren och ryttaren Marsha Hartford-Sapp var en av de som deltog i projektet ”Mustang make-over”, med syfte att marknadsföra mustanger. Runt 2010 när de möttes första gången i en inhängnad såg hon något hos Cobra som ingen annan sett. Med mycket arbete och kärklek är Cobra idag en otroligt trygg och välanpassad häst. Marsha och Cobra tävlar i både western dressyr och vanlig konventionell dressyr med stor framgång, flera titlar sedan 2015. Redan 2017 blev Cobra en av företaget Breyer’s modeller, en ära han delar med Valegro, Totilas och många andra storheter.

 

Marsha Hartford-Sapp och Cobra tävlar western dressyr Foto: Privat
Marsha Hartford-Sapp och Cobra tävlar konventionell dressyr Foto: Privat
Breyer-modell av Cobra Foto: Privat

Se filmen om Cobras och Marshas resa

Cobra och Marsha under en av sina tävlingar i Western Dressage

USEF hyllningsfilm

Det amerikanska förbundet gjorde en hyllningsfilm till Cobra inför prisutdelningen.

Källa: USEF Amerikanska Ridsportförbundet

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.