galopp bro park kapplöpning

Spödrivning förbjuds i galoppsporten i Sverige

Nu förbjuds användning av spö för drivning i galopplopp. Svensk Galopp har idag publicerat nya spöbestämmelser som börjar gälla när galoppsäsongen inleds i april.

Enligt Svensk Galopps nya regler får spöet inte alls användas i drivande syfte. Ryttarna får fortfarande bära ett spö vid träning och tävling, men det får bara användas för att avvärja en farlig situation. Spöet får inte vinklas upp mot hästens huvud och ryttaren får heller inte använda tyglarna för att driva hästen framåt. Sedan tidigare gäller att endast cushion sticks får användas, det vill säga specialutformade vadderade spön.

Helena Gärtner, projektledare i galoppsportens skandinaviska reglementskommitté, ser positivt på regeländringen:

– Spödrivning inom galoppsporten är en fråga som har diskuterats i flera år. Reglementet har ändrats successivt under åren och nu har vi tagit beslutet att förbjuda spödrivning helt och hållet. De spön som används i galoppsporten är vadderade och skonsamma, men spödrivning hör helt enkelt inte hemma 2022.

Fram till nu har det varit tillåtet att använda spöet för lättare drivning upp till tre gånger i de flesta lopp. Begränsningarna har dock varit många. Ryttarna har bland annat inte fått använda spödrivning på en häst som är klar vinnare eller som inte kan uppnå prisplacering. Sedan flera år tillbaka har spödrivning varit förbjuden i hinder- och tvååringslopp.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.