Foto Hafsteinn Robertsson

80 hästar har dött i snöstormen på Island – 100 saknas

Den svåra snöstormen på Island har tagit livet av 80 hästar och mer än 100 hästar saknas fortfarande. En veterinär på MAST, Islands motsvarighet till SVA säger att man inte har upplevt något liknande på flera decennier.

Cirka 80 hästar har bekräftats döda på Island efter det hårda snöovädret nu i december. Mer än 100 hästar saknas fortfarande. Många av de överlevande hästarna lider av svårt utmattning.

På Island är det mer regel än undantag att hästarna går ute året om och det brukar inte vara något problem för de isländska hästarna som är väl rustade för alla väder. Men det extrema snöovädret som varit nu har i flera dagar gjort det omöjligt att ta sig fram till många av hästarna för att ge dem vatten och mat.
– Jag har arbetat inom det här området i 25 år och det här är en unik händelse, säger Sigríður Björnsdóttir, veterinär på MASTE, Islands motsvarighet till SVA, till Iceland Review.
Många har kritiserat hästägarna för att de inte tagit bättre hand om sina hästar, men Sigríður Björnsdóttir säger att det inte finns något som tyder på att de inte gjort allt de kan.
– Det handlar inte om vanvård, utan om oförutsägbara väderförhållanden.

Läs hela artikeln i Iceland Review > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.