Femte försöket för islandsryttarna

För femte gången försöker nu Islandshästförbundet bli medlemmar i Riksidrottsförbundet, som ihärdigt har hävdat att de ska tillhöra Svenska Ridsportförbundet. Men islandshästarnas internationella förbund tillåter inte det.
I helgen gör de ett nytt försök.

Islandshästförbundets tillhörighet har varit en långdragen historia. I många år har de försökt bli medlemmar i Riksidrottsförbundet, som istället menar att de ska tillhöra Svenska Ridsportförbundet. Men islandshästarnas internationella förbund tillåter inte det – så därmed går de miste om både kompetens och ekonomiska resurser som de annars skulle ha tillgång till.
I helgen gör de ett nytt försök att ansöka om medlemskap.

Ansöker för femte gången

Islandshästförbundet har fler aktiva utövare än välkända förbund som t.ex. skidskytte- och curlingförbundet. Med 7 300 medlemmar i 65 föreningar runt om i landet ansöker man nu för femte gången om att få bli en del av Riksidrottsförbundet. – Det skulle bli ett erkännande för hela sporten, säger svenske islandshästryttaren Magnús Skúlason, regerande världsmästare i flertalet grenar och ett av sportens främsta namn, till SVT Sport.

Ett inträde i RF skulle innebära en bättre ekonomi för förbundets föreningar och tillgång till den kompetens som finns inom den rikstäckande idrottsrörelsen.

– Personligen tycker jag att den största vinsten skulle vara att bli accepterad som idrottsman, det skulle bli ett erkännande för hela sporten, säger Magnús Skúlason.

Vid tidigare försök att bli medlemmar i RF har man försökt förklara att skillnaden mellan islandshästsporten och ridsport är som mellan skridsko och konståkning, eller bandy och ishockey.

– Det finns inga likheter mellan oss någonstans, varken när det gäller regelverk, banor eller kultur, säger Skúlason.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.