körning fyrspann

Internationellt mästerskap till Sverige

Det internationella ridsportförbundet, FEI, har meddelat att Skånska Körsällskapet får arrangera FEI Driving European Championships U25, Juniors & Children 2024 på Flyinge.

Det handlar alltså om EM i sportkörning för unga kuskar och nu har Svenska Ridsportförbundet och Skånska Körsällskapet fått svar på den ansökan som skickades in i slutet av förra året.

– Det känns jätteroligt. Det fanns andra starka kandidater, bland annat England, så vi är lite förvånade men väldigt glada över att vi fick mästerskapet, säger Annika Borg, landslagsledare i sportkörning.

Tävlingarna gäller enbet och par för både ponny och häst och planeras att genomföras sista veckan i juli 2024. Att få förtroendet att arrangera ett internationellt mästerskap är stort. Det är också utvecklande för den nationella sporten och för de unga kuskar som får chansen att köra ett mästerskap på hemmaplan.

– Det betyder otroligt mycket för sporten och för våra ungdomar. Att vi redan nu vet om att vi har ett mästerskap på hemmaplan om två år kommer att sporra många att våga fortsätta satsa. Många av de yngre kuskarna kan tycka att det är läskigt att åka ut på internationella mästerskap. Det här bli en jättefin chans att låta dem starta på hemmaplan. Totalt har vi möjlighet att ställa upp med hela tolv kuskar, säger Annika Borg, som jobbar för att bredda sporten bland unga kuskar.

– Vi har haft flera mönstringar och kommer att fortsätta med det. Vi har redan nu ett bra underlag på ungdomssidan, men vår främsta uppgift är att hitta fler kuskar i children-klasserna.

Mästerskapet blir det tredje internationella mästerskapet på fyra år i Sverige*. Att ansöka om och arrangera internationella mästerskap i Sverige ligger helt i linje med Svenska Ridsportförbundets strategi Ridsport 2025.

– Vi har som mål att kontinuerligt söka internationella mästerskap och arbetar för att stötta arrangörerna i så väl ansöknings- som genomförandeprocesser, säger Wiveka Lundh, internationell strateg på Svenska Ridsportförbundet.

Flyinge byggs just nu om med ett helt nytt tävlingsområde för rid- och körsport. Utbyggnationen innefattar bland annat två nya fibersandbanor samt ett nytt vattenområde med två hinder för maratonkörning. Dessutom kommer fem nya maratonhinder att byggas upp för att göra framtida tävlingar mer lättillgängliga och publikvänliga.
– Vi är väldigt tacksamma för att Flyinge gör den här satsningen. Det är jättespännande och precis vad vi behöver. Flyinge är ju känt även bland kuskar internationellt och vi hoppas att det här bara är början, säger Annika Borg.

Som uppvärmning inför EM anordnar Skånska Körsällskapet NM i sportkörning på Flyinge 2023.
– Det blir en bra träning för kuskarna att prova den nya anläggningen, men också för organisationen att värma upp inför EM. Den nya anläggningen blir fantastisk och det är fint att allt samlas på ett och samma ställe, säger Jenny Steen, som kommer att vara tävlingsledare för NM och EM.

Skånska Körsällskapet är en av de äldsta körklubbarna i Sverige. Den väletablerade kubben har sitt säte på Flyinge i Skåne och har bland annat arrangerat två SM i sportkörning tidigare.

* Segersjö arrangerade ungdoms-EM i fälttävlan 2021 och Flyinge (SVEA Voltigeklubb) arrangerar EM och JVM i voltige 2023.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.