Tysklands Mareike Harm är en av få kvinnliga toppkuskar. Foto FEI/Richard Juilliart

Världens bästa kuskar till Friends Arena

Regerande världsmästaren såväl som världsettan kommer till Stockholm och Sweden International Horse Show för sportkörningens fartfyllda inomhusserie för fyrspann: FEI Driving World Cup.

Boyd Exell har regerat fyrspannsvärlden det senaste årtiondet. Han har fem raka VM-titlar, ett antal världscupfinalsegrar och ännu fler segrar i världscupdeltävlingar. Igår vann han världscuppremiären i Lyon och nu är siktet inställt på Friends Arena. Den australiensiske världskusken gillar den svenska publiken och har vunnit de senaste fyra tävlingarna i Friends Arena!

Han får sällskap av världsettan József Dobrovitz från Ungern, samt toppkuskarna Mareike Harm, Glenn Geerts och Michael Brauchle. Dessutom har svenska Fredrik Persson fått chansen att starta utom tävlan som så kallad ”guinea pig”, föråkare. Ett bra sätt för Fredrik att träna hästarna och ett roligt inslag för publiken som får guidning genom banan av ett riktigt proffs.

– Vi är fantastisk glada över att flera av världens bästa kuskar har valt att komma till Stockholm i år, säger Tobias Mattsson, show director SIHS, och fortsätter:
– I alla våra tävlingsklasser och grenar möter våra bästa svenska ekipage det tuffaste motståndet i världen. I fyrspannskörningen blir det en variant där Fredrik, som inte kört något världscupkval i år, kör som ”guinea pig”.

Deltagande kuskar

Boyd Exell, Australien
József Dobrovitz, Ungern
Mareike Harm, Tyskland
Glenn Geerts, Belgien
Michael Brauchle, Tyskland
Fredrik Persson, Sverige (utom tävlan)

Tidsprogram världscupen fyrspann
Torsdag 25 november kl 19:00
Lördag 27 november kl 18:30

Så går det till
En uppvärmningsklass (torsdag) och en världscupklass (lördag).
Banan består av maximalt två maratonhinder, en bro, en speedbox och åtta till tolv portar med koner med bollar. Banan körs på tid. För varje boll som rullar ner blir det fyra straffsekunder. Snabbast tid vinner. De tre kuskarna med bäst tid i lördagens världscupklass kör en omkörning för att kora segraren.

FEI Driving World Cup 2021/2022
27-31 oktober Lyon, Frankrike
5-7 november Maastricht, Nederländerna – inställd
10-14 november Stuttgart, Tyskland – inställd
25-28 november Sweden International Horse Show
3-5 december Budapest, Ungern – inställd
9-12 december Genève, Schweiz
14-20 London, Storbritannien
26-30 december Mechelen, Belgien
3-6 februari Bordeaux, Frankrike
6-10 april Leipzig, Tyskland – världscupfinal

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.