"Piskan används enbart för att styra med", berättar Sofia Mikkelsen. Maken Øivind Mikkelsen blev fick gult kort under VM. Foto: Monica Fjørstad

Motattacken: ”Han använde inte piskan”

”Jag vet att min man inte använder piskan annat än vid hindren. Man använder piskan som en utvändig skänkel”. Det säger Sofia Mikkelsen, hustru till Øivind Mikkelsen, som fick gult kort under enbets-VM i körning i början av september.

Sofia Mikkelsen berättar att hon själv var med på VM i Nederländerna och att uppgifterna i norsk media inte stämmer.

– De hade sagt från början att man skulle vara väldigt noga med piskanvändning, säger Sofia Mikkelsen och tillägger att det står domare och funktionär vid varje hinder.

– Det sades att de skulle dela ut två varningar – och sedan gult kort. Men vi fick ingen varning vid något hinder. Men när vi kom fram så hade vår häst tyvärr märken på sidan, säger Sofia Mikkelsen.

”Piskan används enbart för att styra med”, berättar Sofia Mikkelsen. Maken Øivind Mikkelsen blev fick gult kort under VM. Foto: Monica Fjørstad

Själva incidenten skedde efter maratonkörningen. Kusken Øivind Mikkelsen stängdes av från resten av tävlingen och tilldelades ett gult kort.

– Det hänger i sig ett år sen. Om man får ett gult kort till under tolv månader så blir det rött och man stängs av helt, säger Sofia Mikkelsen.

Hon tycker straffet är hårt, särskilt med tanke på att ingen reagerat ute på banan.

– De sa till oss att de inte vet vad vi gör mellan hindren. Men jag vet att min man aldrig använder piskan så. Det finns också video ute från alla åtta hindren och det finns inga belägg för påståendet, säger Sofia Mikkelsen.

Totalt delades fem gula kort ut under enbets-VM i Nederländerna. Det är snäppet hårdare straff än de muntliga varningar som delats ut till bland annat Cecilie Hatteland efter piskincidenten under Falsterbo.

– Det är framförallt tråkigt att de tar fokus från själva sporten när man bara inriktar sig på det dåliga, säger Sofia Mikkelsen.

Kusken Øivind Mikkelsen har förklarat märkena med att hästen var nyklippt.

– Det stämmer. Jag klippte den själv med en millimeter. Den uppskattar inte alls värme, så det var därför, säger Sofia Mikkelsen.

Piskincident under Nations cup

Krönika: Hästarna får stryk och ingen bryr sig

Hoppfansen rasar mot norsk varning

Hästen vägrar – piskas

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.