Bernard och Louise Etsner Jakobsson är ett sammansvetsat par. Foto: Privat

Nästa mål för Zernard: OS i Tokyo

VM-äventyret fick ett abrupt slut för pararyttaren Louise Etzner Jakobsson och Zernard. Nu är ekipaget tillbaka på hemmaplan och ryttaren ger lugnande besked om den 15-åriga VM-valacken.

– Det märks ingenting på honom överhuvudtaget, men jag ska in till kliniken här i Visby och röntga’ igen så det är röntgat en gång till när han kommit hem, säger Louise.

Hon berättar att Zernard normalt sett är en van resenär som tar det mesta med ro. Men resan till USA ställde till det.

– Han mådde inte bra i karantänen och jag tror det var där det utlöstes, säger Louise.

För att komma till Tryon fick alla hästar transporteras ned till belgiska Liége. De svenska hästarna var inget undantag. Till en början verkade allt gå som smort.

– Ner till Liége var han hur pigg och glad som helst. Och även direkt efter. De sa att han hade flugit jättebra, säger Louise.

Zernard stod på planet i cirka elva timmar. Sedan fick hästarna tas direkt från planet till en lastbil varpå det blev en åtta mils resa för att slutligen sättas i karantän i 46 timmar. Under karantänen fick hästarna enbart korta promenader i stallgången.

– Han åt inte där och han låg inte ner, säger Louise Etzner Jakobsson och tillägger att karantänstallet var betydligt varmare än resterande stallar. Värmen i USA var tryckande och gav problem för såväl människor som djur.

– Jag hade ett pass innan jag skulle starta där han kändes väldigt pigg och glad. Men den dagen jag skulle starta var det massa sol och väldigt varmt. Jag är jättestolt över att vi fick 71 procent trots det, säger Louise Etzner Jakobsson.

Fånganfallet som satte stopp för ekipagets VM i Tryon kom bara timmar efter Louise första start där hon och Zernard slutade som femma. Küren var inte att tänka på för ekipaget.

–  Det blir en test av en själv. Man är aldrig bättre än sin bästa häst. Man är väldigt utsatt när ens tävlingspartner mår dåligt. Allt gick ut på att han skulle ha det så bra som möjligt. Det var hela tiden träffar med veterinärer och byten av bandage och så, säger Louise.

Zernard fick smärtstillande och antiinflammatoriskt medicin. Isbandagen om hovarna byttes varje timme.

– Vi fick fantastisk hjälp av hovslagare och veterinärer på plats. Jag tror att det är det som gjorde att det inte blev nån rotation. De var superduktiga och otroligt ödmjuka, säger Louise Etzner Jakobsson.

Nu är VM-äventyret över och Louise och Zernard är hemma på svensk mark igen.

Zernard kommer nu att utredas för bakomliggande sjukdomar. Bland annat EMS som innebär att hästen är insulinresistent. Även PPID som man tidigare kallat cushings ska uteslutas.

– Cushings är värre än EMS för då får man liksom inte tävla eftersom man måste ge medicin, säger Louise och tillägger att Zernard uppvisar många symptom på just insulinresistens.

– När jag läser på om det stämmer mycket, säger Louise.

Eftersom man ännu inte vet vad som orsakade Zernards fång så kan man heller inte veta när han kan vara tillbaka i tävling. Ryttaren ger dock lugnande besked och berättar att det inte märks något alls på Zernard nu. Han är sitt vanliga vänliga jag.

– Han är otroligt snäll och normalt en väldigt glad häst. Han är en sån som alla andra hästar blir lugna av. Om vi får in en virrhöna i vårt stall så kan man ställa dem bredvid Zernard så brukar de bli lugna, säger Louise.

VM-resan må ha fått ett tråkigt slut. Men Louise blickar framåt.

– Jag tänker inte så mycket på hur det skulle kunna ha varit. Nu var det såhär det blev och då får man ta det därifrån, säger hon.

– Nu siktar vi mot OS i Tokyo 2020.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.