Tre välkända medaljörer inom para-dressyr, från vänster Louise Etzner, Nataha Baker och Sophie Wells under Paralympics i Tokyo 2021 Foto: FEI / Liz Gregg

FEI lanserar nytt digitalt magasin – Para Equestrian Digest

Det nya magasinet publiceras varje månad och ska ge para-ryttare en chans att dela med sig av sina egna erfarenheter och utmaningar.

Varje månad ska magasinet, som publiceras på engelska, rikta rampljuset mot en ryttare eller ett projekt inom para-sporter, såsom dressyr och körning, med målet att öka medvetenheten kring funktionsvariation och arbeta för bättre tillhörighet.

Fröet till magasinet kommer från kampanjen WeThe15 campaign, som lanserades av den  Internationella Paralympiska kommittén (IPC) i Tokyo under de paralympiska spelen 2021. Namnet Wethe15 pekar på att människor med olika typer av funktionsvariationer utgör 15 procent av jordens befolkning, 1,2 miljarder människor. Kampanjen är sportvärldens största satsning för mänskliga rättigheter med mål att få ett slut på diskriminering av funktionshindrade.

FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibanez är ordförande i APSO (Association of Paralympic Sport Organisations) :
”Vi måste starta diskussioner om mångfald, jämställdhet och tillhörighet som är initierade och väl underbyggda genom verkliga upplevelser  och det är här historieberättande är ett nyckelverktyg för att skapa medvetenhet och samband. ”

Hon menar att genom att låta pararyttare och kuskar själva berätta och förmedla sina egna erfarenheter får omvärlden en bättre chans att förstå och bättre kunna sätta sig in i vad funktionvariationer kan innebära. FEI vill skapa möjligheten för para-atleterna att ha ett utrymme att dela sina tankar och idéer på regelbundet.

Fram till OS i Paris 2024 kommer magasinet att utforska olika teman som påverkar möjligheten till inkludering, med början kring en diskussion mer om vad som fungerar än på attityder och inställningar som förminskar personer med funktionsvariationer.

Som ofta i samhället är det inte personer med funktionsvariation som själva för sin talan och får göra sin röst hörd om vad de önskar. Ordföranden i FEI:s para-kommitte Amanda Bond:
”Vi inser att inkluderande är en långsiktig process med många utmaningar men vi tror att de berättelser som kommer fram kan påverka och medverka till en förändring ett litet steg i taget.

Länk till The Para Equestrian Digest
Natasha Baker är först ut Natasha Baker: Sport opens people’s eyes

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.