Pensionerad silverstjärna i topp
För det svenska laget blev det ingen vidare nationstävling i polska Strzegom – en sjätteplats av de sju lagen till start är inget man jublar över. Istället blev det Sara Algotsson Ostholt som fick svenskarna att jubla inte bara en, utan två gånger.
Hon har blivit Silver-Sara med hela svenska folket, och ridit Facebook-hästen som alla pratade om. Trots en internationell karriär som hållit i sig i årtionden, har Sara Algotsson Ostholt aldrig ridit ett VM. Kanske är det dags nu, med sin pensionerade OS-tvåa Wega? Efter helgens tävlingar lär ekipaget ha stärkt sina chanser rejält.
– Jag vågar inte säga något alls om VM. Det är väldigt blandade känslor, vi har alltid trillat på målsnöret, alltid haft något strul när det är dags för VM, konstaterar Sara Algotsson Ostholt några timmar efter segern i Strzegoms CCI3*.
Just nu njuter hon av en fantastisk comeback på allra högsta nivå av 17-åriga Wega, skimmelstoet som tillsammans med Sara gjorde OS i London 2012 till en blågul silverdröm.
Att Wega skulle vara aktuell för fler mästerskap efter en rejäl skada 2016 – läckage i en kotsenskida – var det inte så många som trodde, inte ens Sara själv.
– Vi har inte haft några direkta mål eller planer för Wega, eftersom hon egentligen pensionerades för två år sedan. Efter skadan har vi gjort embryotransfer, opererat bort två tänder – det har varit en del problem så jag tänkte att nu blir det nog inget mer. Men vi har tränat på, mest för att se om hon fortfarande tycker det är kul. Hon är galopptränad hela året, så hon är egentligen lika tränad som de andra hästarna i stallet.
Wega lekte runt i Strzegoms terräng, fick upp tempot efter hand och galopperade i mål exakt på optimaltiden tio minuter. Med finfina poäng efter dressyren behöll ekipaget ledningen från start till mål, trots ett nerslag i hoppningen. Utöver segern med Wega toppade Sara dubbelt i den långa tvåstjärniga klassen, där hon vann med 10-årige Cesar V, före 9-åriga Arpertina.
– Cesar är egentligen Franks häst (Saras man Frank Ostholt, reds anm) men jag har lyckats sno åt mig honom och sedan har Frank inte fått tillbaka honom. Arpertina är ett väldigt trevligt sto med mycket kapacitet, det är två jättefina hästar.

Många svenska ryttare var som vanligt på plats i Polen, då det arrangeras en mängd olika klasser under en och samma helg. I huvudklassen CIC3*, där Nations Cup avgjordes, fanns tre svenska ekipage med i laget – Linda Algotsson/Fairnet, Johan Lundin/Mind Me och Sandra Gustafsson/Kvadrat.
Efter en jämn och stark inledning i dressyren låg laget tvåa, men på terrängdagen dalade de i resultatlistan då Linda Algotssons Fairnet inte var med på noterna. Ekipaget fick två utbrytningar och utgick därefter. Lundin och Gustafsson tog sig i mål med tidsfel men i hoppningen blev det sedan en hel del fel för de båda. Laget slutade sexa bland de sju som kom till start i nationstävlingen.
Fullständiga resultat
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.