Hanna Berg och Jagular Pooh kämpade för svensk del. Foto: Fredrik Jonsving

Rekordsnabbt Tyskland vann nationskampen

Rysligt, rafflande fartfyllt. Det var fullt ös och nationernas krig när inomhus-fälttävlan avgjordes under Sweden International Horse Shows första kväll. Det blev till slut Tyskland som gick segrande ur nationskampen både i lag och individuellt.

Tyskland, Nya Zeeland, Storbritannien, Australien och såklart Sverige. Det visade sig att den tyske banbyggaren Rüdinger Rau gav elitryttarna något att bita i. Felen radades upp och tidstilläggen haglade.

Tysken Jan Matthias inledde hela kalaset och satte upp ett bra tempo, felfritt på hinder. Ett missförstånd gjorde dock att Matthias och Granulin 2 missade att rida över mållinjen och fick återvända in på arenan för att slutföra uppgiften. Tiden blev därmed rätt utdragen.

Lucy Jackson från Nya Zeeland hade det också motigt som andra startande. Felfri första fas men rev tyvärr med sig hela hinder 21 och fick sig en ofrivillig avsittning i sanden. Både ryttare och valacken Willy Do klarade sig utan skador och gick ut till publikens applåder. Hinder 21 ställde också till problem för britten Alice Pearson som fick ett stopp med Jack The Ginger. Lite senare även för Lissa Green och Malin Head Clovers som också fick känna på fibersanden efter en ofrivillig avsittning på exakt samma hinder.

Svenskarna satsade stenhårt. Anna Freskgård och Fly Away v.d.N Ranch satte arenan i brand, ivrigt påhejad av den exalterade publiken. Till nästa år satsar Anna på att slå sig fram inte bara som fälttävlansryttare. Satsningen innefattar även banhoppning. Fly Away är en av de hästar som ryttaren berättat att hon tror mycket på inför framtiden.

Hanna Berg och Jagular Pooh. Foto: Fredrik Jonsving

Hanna Berg och Jagular Pooh tog sig igenom första fasen felfritt men fick flera nedslag i andra. Det såg mörkt ut för de svenska fälttävlansryttarna när det gällde segervittring.

Bästa svensk

Med bara två svenska ryttare kvar stod hoppet till Malin Josefsson och Golden Midnight och Niklas Lindbäck och Fairy Tale. Malin satte upp ett snabbt tempo och krigade sig banan igenom. Tre nedslag i andra fasen räckte till en tredjeplats så långt och slutade som en fjärdeplats. Hon blev därmed bästa svensk.

Malin Josefsson och Golden Midnight debuterade i Friends med den äran. Foto: Fredrik Jonsving

I toppen klängde sig britten Rosalie Canter envist kvar med Las Vegas och tiden 60,01, närmare två sekunder snabbare än då andraplacerade tysken Peter Thomsen. Det var tills tyska Ingrid Klimke och Parmenides satte ribban. Rekordsnabb tid trots ett nedslag. Klimke putsade ledartiden med inte mindre än fem sekunder och blev tämligen ohotad segrare för individuell del.

Niklas Lindbäck och Fairy Tale gick ut sist. Foto: Fredrik Jonsving

För svensk del stod hoppet till sista startande, Niklas Lindbäck. Det var total press på svensken och hans gyllene Fairy Tale. Ekipaget fick dock fyra nedslag i andra fasen och var inte med i den individuella striden om topplaceringarna.

Ingrid Klimke var rekordsnabb och segrade fem sekunder snabbare än andraplacerade ekipaget. Foto: Fredrik Jonsving

Segernationen Tyskland

Resultatet blev som följer. Seger och tredjeplats till Tyskland genom Ingrid Klimke och Peter Thomsen. Tyskarna vann också nationskampen före hemmanationen Sverige som slutade totalt 20 sekunder efter det tyska laget. Som andraplacerad individuellt slutade brittiska Rosalind Canter och Las Vegas.

Ride-tv: Så roligt hade Malin Josefsson i debuten

Fullständiga resultat i klassen hittar du här. 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.