Ludwig Svennerstål. Foto: Fredrik Jonsving

De har siktet inställt på Tokyo 2020

De svenska fälttävlansryttarna har två tillfällen på sig att kvala till OS i Tokyo 2020. Förbundskapten Fredrik Bergendorff har lagt upp planen för den svenska spetstruppen.

Spetsgruppen består av nio ryttare. Utöver dessa har Bergendorrf tio ytterligare att tillgå i utmanartruppen.

För bara ett år sedan, 2017, bestod spetsgruppen av två personer, enligt Svenska Ridsportförbundet (SvRF).

– Vi har inte ändrat på landslagskriterierna utan det är ryttarna som har blivit bättre, säger Fredrik Bergendorff till SvRF.

De två kvaltillfällen som gäller för svenskarna är Nations cup och EM. Det lag som vinner Nations cup är nämligen direktkvalificerade till OS i Tokyo 2020.

De svenska ryttarna har också stöd av den olympiska kommittén.  Niklas Lindbäck, Ludwig Svennerstål, Louise Romeike (Jähde) och Sara Algotsson Ostholt ingår i SOK:s Topp och Talangprogram. SOK har dessutom gjort en extra satsning på Therese Viklund, Malin Josefsson, Anna Freskgård, Hanna Berg och Christoffer Forsberg, uppger SvRF.

Det är dock inte lite som krävs av fälttävlansryttarna. Målsättningen är såklart noll hinderfel både i terräng och banhoppning. Utöver det önskar förbundskaptenen dressyrinsatser över 70 procent.

EM rids i Luhmülen i Tyskland i månadsskiftet augusti/september 2019. Det är två stycken OS-platser som man ska slåss om.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.