Propulsion vid segern i Elitloppet 2020

Elitloppsvinnaren kan diskas – utsatt för otillåten behandling

Många jublade när nioårige Propulsion segrade i Elitloppet i söndags – på femte försöket! Men nu har det kommit fram uppgifter om att han under sin tid i USA nervsnittats, en behandling som gör att han inte får tävlas eller verka i avel här. Svensk Travsport utreder.

I söndags vann Propulsion Elitloppet, men i tisdags presenterade norska tidningen Trav- og Galopp-Nytt uppgifter om att hästen nervsnittats under sin tid i USA. Nervsnittning är inte tillåtet i Sverige, eller för den delen Frankrike där Propulsion också haft stora framgångar.

På onsdagskvällen bekräftades uppgifterna av svenska tidningen Sulkysport, som i sin artikel kunde visa veterinärintyget från ingreppet som gjorts i New Jersey den 27 april 2015.

”Några grenar av nerver från varje sida har också tagit bort. Ingreppet ska inte innebära några besvär för hästen som kan vara tillbaka i full träning. Eftersom Propulsion inte längre kommer att ha någon känsla längst ner av hoven så är det mycket viktigt med noggrann och daglig hovvård för att hästen inte ska få någon skada” står det i veterinärintyget.

Nu har Svensk Travsport belagt Propulsion med startförbud.

– Det är många olika delar i det här, i dag har hästen fått startförbud i väntan på utredningen. I dag har vi även säkerhetsställt att vi har alla resurser och vi har även startat en intern utredning om vi har brustit i våra processer, sa Svensk Travsports vd Maria Croon i TV12:s direktsändning på onsdagen.

Tränaren och ägaren Daniel Redén säger till tidningen Travronden:
– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen (ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport, reds.anm.) till mig och sa att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter helt otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.