trav

Fler hästar kan vara nervsnittade

Efter fallet med travstjärnan Propulsion som nu får lämna tillbaka alla segrar och prispengar har det kommit in tips om att fler hästar har utsatts för samma otillåtna ingrepp – nervsnittning.

Efter den stora skandalen med travstjärnan och Elitloppsvinnaren Propulsion som visade sig vara nervsnittad > > > har nu Svensk Travsport fått in tips från flera källor om andra hästar som också är nervsnittade.

– Det har inkommit tips från olika källor, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport till Trav365.
Bland annat har sajten Trottosport publicerat en podd där journalisten Henrik Ingvarsson påstår att flera hästar tävlar nervsnittade.
– Vi ska nu undersöka tipsen, sedan har vi inte startat någon specifik utredning just på detta, men utreda tipsen måste vi göra, det gör vi i alla ärenden, säger Maria Croon.
– I samband med Propulsion-fallet gick vi tillbaka till 2015 och kollade på alla exportcertifikat för importer från Kanada och USA. Det har varit drygt 500 hästar som importerats men vi har inte hittat någon information på nervsnittning, säger hon vidare.

Under torsdagen presenterade Svensk Travsport sin interna och externa utredning gällande faller med Propulsion där man meddelade att alla hästens resultat stryks och att prispengar ska betalas tillbaka. > > >

I och med detta blir istället hästen Cokstile med kusken Christoffer Eriksson vinnare av Elitloppet 2020.

Det här är nervsnittning

Nervsnittning är en fysisk eller kemisk åtgärd för att ta bort eller minska känseln på en viss del av hästen. Vad gäller det omtalade fallet med travhästen Propulsion ska ha genomgått en fysisk variant, en diodlaser, som gjordes efter att han enligt veterinärprotokollet lidit av ”kronisk hälta i framhovarna”.

Ingreppet innebär att man skär av en nerv, smärta eller över huvud taget känsel försvinner då i den del som snittats.

I Sverige är nervsnittning en förbjuden åtgärd och det är heller inte tillåtet att tävla under svensk licens med en häst som utsatts för ingreppet i annat land. I USA är det däremot tillåtet – både ingreppet och att tävla med en häst som genomgått det.

Nervsnittningen är i sig inte prestationshöjande, men den innebär att en häst som egentligen skulle ha ont av en skada kan tävlas eftersom den inte känner smärta.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.