trav travsport sulky

Historisk svensk seger i Prix d’Amerique

Förra året blev Björn Goop första svensk att vinna det prestigefyllda travloppet Prix d’Amerique två gånger. Igår vann han för tredje gången – på nya rekordtiden 1.10.8 över 2.700 meter med hästen Face Time Bourbon.

Travkusken Björn Goop skrev historia för andra gången när han igår vann inofficiella VM i trav – Prix d’Amerique på Vincennesbanan i Paris för tredje gången. Förra året blev han första svensk att vinna loppet två gånger. I år vann han igen med samma häst som förra året, Face Time Bourbon. 2018 vann han med Readly Express.

– Fy fan! Ursäkta språket, men vilket jävla krig det var. Hästen är fantastisk. Men vi fick verkligen utöva alla makter för att komma dit i dag. Allt löste sig inte perfekt, men det blev perfekt. Det är klart att man saknar publiken. Men just känslan, just med den här hästen…sa Björn Goop i TV12 efter supersegern.

Det blev flera omstarter och stor röra vid starten innan de 18 ekipagen var iväg. Björn och Face Time Bourbon låg långt framme från start och slogs för att ta en bra position. Fajten var så hård att det nog såg ut som att de körde på andrahandsfavoriten, hästen Davidson du Pont med kusken Jean-Michel Bazire.
– Det blir en batalj och bråk om positioner. Man får inte mycket härnere om man är snäll. Bazire tyckte att det var tufft kört av mig, och det var tufft gjort av mig. Men hade det varit han, så hade han gjort samma sak, sa Goop efter segern.

Hästens ägare Antonio Somma var entusiastisk efter segern:
– Vilken känsla! Jag vet inte vad jag ska säga. Hjärtat slår. Att vinna Prix d’Amérique är enormt, säger ägaren till Face Time Bourbon . Det är världens bästa häst!

Prix d'Amerique

Prix d’Amerique körs på Vincennesbanan i Paris varje år den sista söndagen i januari över distansen 2700 meter. Första upplagan kördes 1920. Det är ett Grupp 1-lopp, det vill säga ett lopp av högsta internationella klass, och förstapris är 450 000 euro. Loppet är höjdpunkten av det franska vintermeetinget. Loppet räknas som världens största och mest prestigefyllda travlopp och marknadsförs (inofficiellt) som VM i trav.

RESULTAT: PRIX D’AMÈRIQUE 2021

1. Face Time Bourbon (Björn Goop)

2. Davidson du Pont (Jean-Michel Bazire)

3. Gu d’Heripre (Franck Nivard)

Distans: 2 700 meter.

Förstapris: 4,5 miljoner kronor.

Preliminär segertid: 1.10,8, nytt rekord.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.