trav

Polis gick in och bröt lopp i Danmark

Trots det danska coronaförbudet mot sammankomster valde travbanan att köra lopp med 94 personer på området. Då gick polis in och bröt tävlingarna.

Med anledning av lagen mot sammankomster i Danmark – där får man högst samlas tio personer – utfärdade Fyens och Nordsjällands polis på lördagen ett förbud mot galopp- och travlopp.

Fyens Race Course och Charlottenlund Travbane ställde då båda in söndagens lopp.

Men trots det valde Racing Arena Aalborg och Dansk Travsports Centralforbund att köra tävlingarna på måndagen den 4 maj. Strax innan startbilen för första loppet började köra anlände polis och krävde att loppet skulle avbrytas. Loppet hann starta innan man nådde fram men resterande lopp ställdes in.

Arrangörerna ville ha ett skriftligt beslut från polisen innan man ställde in tävlingarna. Det kom som ett e-postmeddelande på Rikspolisen strax innan klockan 15 och starten för det första loppet gick 15.30.

– Om vi själva hade avbrutit skulle vi inte ha haft rätt att ansöka om ekonomisk kompensation och kunnat pröva om Rikspolisens bedömning är rent laglig, sade Lars Hellerup, banansvarig på Racing Arena Aalborg till tidningen Ridehesten.

I grunden finns en konflikt där polisen bedömer att travloppen är ett slags event, medan Lars Hellerup menar att det handlar om en professionell utövning.

Vid måndagens tävlingar var 94 personer samlade på området, varav 65 var aktiva. Man hade anlitat säkerhetsvakter för att se till att det aldrig skulle vistas mer än tio personer samtidigt i något stall.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.