Så här brukar det se ut på Wången under Ponnyelitveckan ett vanligt år.

Ponnyläger på distans – nytt digitalt coronagrepp

Årets Ponnyelitvecka är i gång – på distans. Varje år går Ponnyelitveckan på Wången. Ett läger för landets mest framgångsrika ponnytravungdomar. I år har man tagit ett nytt grepp och provar att göra ett digitalt läger.
– Det är nåt annat att försöka överföra en lägerkänsla digitalt.

Ponnyelitveckan är det inofficiella landslagslägret för landets ponnykuskar och ponnymontéryttare. Förra året blev lägret inställt på grund av pandemin och för att slippa ställa in ännu en gång bestämde sig Hästnäringens Riksanläggning Wången tillsammans med Svensk Travsport och landets travsällskap att genomföra att läger där alla deltar på distans.
– Det är första gången vi försöker oss på att göra ett digitalt läger. Vi har förstås vana av att hålla fjärr- och distansundervisning på våra gymnasie- och vuxenutbildningar, men det är nåt annat att försöka överföra en lägerkänsla digitalt, säger Jan Halberg, sportchef på Wången.

Ponnytravet har det senaste året påverkats av flera perioder med inställda tävlingar.
– Vi hade önskat att vi kunnat samlas på Wången som vi brukar, men vi försöker på det här sättet ändå göra något för att belöna de ungdomar som kämpat och inte fått någon vanlig tävlingssäsong, säger Jan Halberg.

Lägret pågår i tre dagar. På förmiddagarna är det inspirations- och kunskapsföreläsningar. På eftermiddagarna får deltagarna uppgifter att utföra på egen hand i stallet, och sedan återsamlas man vid dagens slut för att summera och då har alla chans att ställa frågor. Moderator för det digitala lägret är Molly Eriksson, utbildningskoordinator på Svensk Travsport.
– På schemat har vi till exempel uppgifter kring travarhälsan, att träna häst från marken och att göra en hullbedömning på sin häst. Lärare och hippologer från Wången håller i lektionerna och när de arbetar på egen hand har deltagarna stöd av appen Prevet, berättar Jan Halberg.

De som blivit inbjudna i år är de ungdomar som kvalade in förra året, samt dem som tävlat mest framgångsrikt på sin hemmabana under den senaste säsongen.
– Ett vanligt år är höjdpunkten för många deltagare att köra loppet PEV-mästaren, som körs i både kategori A och B. Men i år blir det inget sånt lopp, vi får se framåt mot nästa år istället, säger Jan Halberg.

Ponnyelitveckan, PEV, genomförs av Wången i samverkan med Svensk Travsport och landets travsällskap.

Veterinär Ulf Hedenström brukar gå igenom lägerdeltagarnas hästar. I år får han istället titta på bilder som deltagarna skickar in.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.