trav travsport sulky

Stjärnkusken dömd för djurplågeri

Stjärnkusken Johan Untersteiner, 37, har dömts för två fall av djurplågeri i Göteborgs tingsrätt.

Johan Untersteiner, som är en av landets mest framstående travtränare och kuskar och utsågs till årets tränare på Hästgalan 2017, har nu dömts för djurplågeri på grund av spödrivning.
Han nekar till brotten.

Efter travloppen med hästarna Opulent Tile i november 2020 på Jägersro och med Stand by Ken på Åby i mars 2021 anmäldes han av Länsstyrelsen efter att märken uppmärksammats på hästarna.

I sin anmälan skriver Länsstyrelsen: ”…anser att Johan Untersteiner har gjort sig skyldig till brott mot djurskyddslagen/djurplågeri då han utsatt hästen Opulent Tile för misshandel genom spödrivning…”

Åtal väcktes i november och i efter förhandlingar i Göteborgs tingsrätt förra veckan kom domen.

– Jag vet vad jag har gjort och det är därför jag heller inte mått dåligt över det. Jag kör 1 000 travlopp om året och vet att jag inte gjort mig skyldig till att ha plågat någon häst. På det sättet har det heller inte plågat mig eftersom jag inte känner mig skyldig, sa Johan Untersteiner till Trav365 under måndagen.

Straffet blir 60 dagsböter à 300 kronor, inte mer, eftersom tingsrätten bedömer att handlandet inte skett med avsikt att plåga hästarna.

Filmsekvenser där man ser hur Untersteiner använder spöet och bilder på hästarnas bakdelar som visar tydliga smala längsgående svullnader är bevisning i fallet.

Veterinärerna på både Åby och Jägersro har vittnat om händelserna.

Tingsrätten skriver i domen: ”Tingsrätten har ingen anledning att ifrågasätta veterinärernas uttalande om att slag med körspöet orsakar hästarna ett varaktigt lidande”.

– Vi tycker domen är fel, men vi har inte hunnit gå igenom allt som står i domen, därför kan vi inte uttala oss för mycket. Vi kommer att överklaga domen, säger Untersteiner till Trav365.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.