Anna Freskgård hoppas på VM. Foto: Fredrik Jonsving

”VM-drömmen har funnits länge”

I början av september lyfter de svenska fälttävlansryttarna mot VM i Tryon. Då vill Anna Freskgård finnas med på planet, på väg mot sin debut i ett världsmästerskap.

Länge har Anna tänkt att det är stallets stjärna, 12-åriga Box Quite – som gjort alla rätt sedan hon reds in – som blir hennes VM-partner. Men efter den senaste säsongens resultat finns nu även 10-årige Fly Away med i VM-uppladdningen. Ekipaget stod för en heroisk insats i Luhmühlens fyrstjärniga terräng nyligen, där de var felfria på både hinder och tid, och prisades för bästa terräng.
– Jag tror inte jag har fattat det än, tiondeplacerade i vår fyrstjärniga debut. När min mentor Yogi Breisner föreslog detta när vi satte tävlingsplanen i januari, tänkte jag ”men gud, går det?!”. Det gjorde det – jag hade en helt fantastisk känsla i terrängen, det kändes faktiskt lätt.
Egenägda Fly Away har tidigare fått stå tillbaka för Box Quite, men i år har även valacken fått visa vad han kan. Med Box Quite har framtiden snarare varit utstakad sedan Anna satt upp i sadeln.
– Direkt när jag hoppade henne första gången kände jag att den här hästen kommer att gå mästerskap och fyrstjärnig klass.
Mycket riktigt, 2017 fanns ekipaget med på EM i Strzegom.
– EM var ett mål på vägen mot VM, men egentligen är det OS 2020 som är mitt stora mål. Det gäller att samla på sig mästerskapsrutin på vägen, jag njöt av varje minut på EM.
Anna Freskgård och Techno. Foto: Fredrik Jonsving
Att det blir en plats i det svenska VM-laget för Anna Freskgård är högst troligt. I nuläget är hon en av de klart starkast lysande stjärnorna på svensk fälttävlanshimmel. Själv är hon ödmjuk inför uttagningen.
– Allt har gått helt enligt plan, vi har levererat vad vi kan. Samtidigt får man inte bli nöjd, det gäller att inte slappna av utan istället höja sig en nivå till. Tar vi oss till VM vill jag vara med i laget, oavsett vilka ryttare som är med där så tror jag att vi kan ta en medalj. Individuellt kan jag bara göra så bra jag bara kan, men att landa på mina dressyrstraff är målet. Det kommer inte att bli lätt, konstaterar hon.
Sambon Willian Nilson Fryer stöttar Anna i hennes satsning. Foto: Fredrik Jonsving
Anna jobbar med sin sambo, William Nilson Fryer, även han fälttävlansryttare. Tidigare tävlade de tillsammans, men när Anna tog klivet upp till mästerskapsnivå valde William istället att trappa ner för att kunna stötta. Nu läggs de stora resurserna på Annas tävlande.
– Jag är väldigt glad och tacksam för det, William kör hästarna till tävling och jag kan vara hemma och träna de andra hästarna, samtidigt som jag kan fokusera på rätt saker. Det är guld värt!
Emelie Samuelsson Radell

Anna Freskgård

Ålder: 30 år
Bor: Tystberga, utanför Nyköping
Familj: sambon William Nilson Fryer, fälttävlansryttare, och dottern Edwina, åtta år.
I stallet just nu: bästa hästarna Box Quite (sto -06, e Quite Easy-Little Boy, äg Therese Örup) och Fly Away v/d N.Ranch (val -08, e Quidam’s Rubin-Voltaire, äg Anna Freskgård & William Nilson Fryer), och ytterligare fyra hästar för träning.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.