Foto Fredrik Jonsving

Därför fungerar inte krubbitarremmen

Remmen avskräcker från beteendet men minskar inte begäret att krubbita. En foderexpert skriver att krubbitarremmen till och med är plågsam.

Enligt en artikel av foderexperten Juliet M Getty i nyazeeländska Horsetalk är krubbitarremmar plågeri, som kan avskräcka från beteendet men inte minskar begäret att krubbita.

Hon menar att det istället sker ett stresspåslag i kroppen som leder till en hormonell reaktion som orsakar oxidativ stress. Den kan skada vitala organ, leder och matsmältningsorganen. Den kan också orsaka inflammation i hjärnan som kan ge upphov till Cushings (PPID) – en sjukdom som kan leda till fång, bukighet, muskelförtvining, med mera.

Getty menar att krubbitning har oklara orsaker, men att underliggande orsaker kan vara genetiska, tidig avvänjning som föl eller stress och smärtsamma upplevelser.

Hon menar att man istället för krubbitarremmen ska se till att hästen får frihet att beta och röra sig – det kommer att ge märkbar effekt.
Ha alltid grovfoder tillgängligt, dag som natt. Det kommer att minska beteendet men också göra hästen friskare och lättare att hantera.
Isolera inte hästen, krubbitning smittar inte och sällskap är viktigt för välbefinnandet.
Behandla hästen för magsår, tycker hon och säger att de flesta krubbitare har magsår. Krubbitandet producerar saliv som neutraliserar saltsyran i magsäcken. Behandla genom fri tillgång på grovfoder och rent vatten, undvik stärkelserikt eller sött foder och ge tillskott av pro- eller prebiotika.

Enligt en annan artikel från 201o kan krubbitarremmen också förstärka beteendet, då man sett att hästar krubbiter mer än tidigare när remmen tas av.

Mer om ämnet:
Wickens, C.L. & Heleski, C.R. 2010.
Crib-biting behavior in horses: A review. Applied Animal Behaviour
Science, 128 (2010, s. 1-9.

Fakta: Krubbitning

Krubbitning och luftsnappning är beteenden som kan finnas hos hästar och som liknar varandra. Krubbitaren tar stöd mot exempelvis en boxkant och drar in luft. Luftsnapparen gör samma sak fast utan stöd.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.