nonsens ponny

Ju fetare ponny, desto högre poäng: ”Domarna behöver utbildas”

När forskare bedömde ponnyer i en stor tävling fann de att domarna gav högst poäng till de fetaste ponnyerna. En uppfödare berättade att man avstår från att delta eftersom man inte vill behöva övergöda sina ponnyer för att få bra poäng.

Nu vill forskningsledaren utbilda domarna i farorna med hästars övervikt.

 

När forskare bedömde ponnyer i de stora nationella mästerskapsfinalerna för ponnyer (US Equestrian Federation (USEF) Pony Finals national championship) fann de att domarna kraftigt favoriserade feta ponnyer, berättar brittiska tidningen Horse & Hound.

Forskningsledaren Shannon Pratt-Phillips är oroad av resultaten.

– Det är eliten av ponnyer som ska vinna här, det är den viktigaste tävlingen för ponnyer. Och vi fann att de fetaste ponnyerna var de som fick de högsta poängen.

I tävlingen bedöms ponnyerna under sadel, över hinder och exteriört. Forskarna fokuserade här på exteriörbedömningen. Två forskare med erfarenhet i att bedöma hästars kroppstillstånd satte poäng på ponnyernas hull på en skala från ett till nio. Sedan jämfördes det med domarnas poäng.

– Alla ponnyerna var avsevärt överviktiga, säger Pratt-Phillips. Inte en enda hade idealisk kroppskondition. Den fetaste hade 8,5 poäng vilket innebär stor hälsorisk.

Forskarna såg ett kraftigt samband mellan domarnas poäng och hästarnas vikt.

– Ju fetare ponny, desto högre poäng.

I tävlingen deltog väldigt få ponnyer som var normalviktiga och när de talade med hästägare var det uppenbart att flera av dem övergödde sina ponnyer med flit.

Pratt-Phillips berättar att hon känner uppfödare som avstår ifrån att visa sina unghästar eftersom de inte vill behöva göda upp dem till övervikt.

– Jag skulle vilja hålla webinarier med domarna och samarbeta med dem för att få dem att förstå hur farlig övervikten är.

Läs artikeln i Horse & Hound (på engelska) > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.