spruta doping injektion medicin veterinär

Nytt vaccin kan stoppa kvarka

Kvarka stänger verksamheter och gör hästar svårt sjuka, även dödsfall förekommer. Men nu utvecklas ett nytt vaccin som snart finns på marknaden.

Kvarka drabbar svenska stall och ridanläggningar varje år, det handlar om mellan 50 och 100 utbrott.
Det är det svenska företaget Intervacc meddelar nu att man efter 15 års forskning hoppas kunna lansera kvarkavaccinet Strangvac under 2021.
– Det är framtaget med en helt ny teknologi, som ger ett säkrare vaccin med milda och få biverkningar för hästen, säger Jan-Ingmar Flock, professor emeritus i bakteriologi vid Karolinska Institutet och fram till 2018 VD på Intervacc till tidningen Land.
Inget av de kvarkavacciner som finns på världsmarknaden har varit tillgängligt i Sverige. De anses också ha vissa svagheter.
– Konventionella vacciner består av försvagade eller avdödade bakterier eller virus som ger upphov till skyddande antikroppar. I vårt fall har vi bara proteiner som härrör från bakteriens yta och inga levande smittämnen i vaccinet, vilket gör att vi får specifika antikroppar som är väldigt effektiva och säkra.
I en studie har det nya vaccinet givit ett 90-procentigt skydd. Även de hästar som inte får fullt skydd får lindrigare symptom.
Vaccinet ska ges i två doser första året och därefter fyllas på en till två gånger per år.

Kvarka – fakta

■ Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi och vanliga symtom är feber, varigt nosflöde och svullna lymfkörtlar. Ofta får hästarna en smärtsam luftvägsinfektion med variga bölder i huvudets lymfknutor. Hur sjuka hästar blir varierar mellan individer, men komplikationer och dödsfall förekommer.
■ Infektionen överförs via föremål som smittade hästar kommer i kontakt med och människor som hanterar en smittad häst. Vanligen drabbas flera hästar i ett stall.
■ Kvarka är anmälningspliktig till Jordbruksverket och i Sverige rapporteras i snitt 85 utbrott per år. I allmänhet läker sjukdomen med vila och understödjande behandling.
Källa: SVA

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.