Foto Fredrik Jonsving

Ryttare överskattar hjälmens skyddande förmåga

En ny studie från forskare i Nya Zeeland visar att ryttare inte riktigt har förstått hur en ridhjälm fungerar.

Nya Zeeländska forskare har funnit att ryttare kraftigt överskattar hjälmens förmåga att skydda från hjärnskakning. Deras studie av ridrelaterade skador visar att ryttare tenderar att missförstå hjälmens grundläggande funktion. Den stora studien som omfattar 1500 personer analyserade kunskap, attityder och beteende kring hjärnskakning hos vuxna som sysslar med ridsport. Där ingick jockeyer från galoppsporten, westernryttare, uppfödare, med flera.

– Hjälmar är viktiga för att förebygga allvarliga skador som skallfrakturer, säger Alice Theadom som lett studien och är chef för Traumatic Brain Injury Network vid Auckland University of Technology.

– Det finns inget sätt att hindra hjärnan från att röra sig innanför skallbenet vid en olycka.

Ryttarna som deltog i studien hade stor medvetenhet om att hjälmar tar upp kraften i ett fall, men det var bara 17 procent som visste att hjälmen inte skyddar från hjärnskakning.
Detta är, säger Theadom, ett problem, eftersom ryttare då inte söker läkarvård efter ett fall, när de tror att hjälmen har skyddat dem.

De flesta ryttare i studien var överens om att en hjälm skulle ersättas efter en olycka, eftersom skadorna ofta inte syns. Men nästan hälften av deltagarna berättade att de hade fortsatt att använda en hjälm som fått en smäll, istället för att skaffa en ny.

Generellt orsakas var femte hjärnskakning av sport- och fritidsaktiviteter och just ridsport är en av de sporter där risken för hjärnskakning är högst.
Mer än 40 procent av deltagarna i studien hade haft minst en hjärnskakning. De flesta hjärnskakning orsakas av avfallningar, men en stor andel sker också på marken.
23 procent av skadorna orsakas av att man knuffas omkull eller sparkas i huvudet av en häst. Användningen av hjälm vid hantering är, åtminstone här i Sverige, i princip obefintlig bland vuxna.

Många hjärnskador skulle kunna förebyggas genom att man uppmuntrade ryttare att använda hjälm mer vid hantering av hästar, menar Theadom.

Men en av tio deltagare i den nya zeeländska studien använder inte ens hjälm vid ridning.

Kunskapen om hur en hjärnskakning fungerar var också mycket låg bland ryttarna.
Efter en hjärnskakning bör man vila i sex dagar, men de flesta är uppe i sadeln igen redan dagen därpå.

Bara en tredjedel av deltagarna i studien hade fått lära sig hur man bör ramla av. Även om en avfallning sker snabbt och utan förvarning finns det tekniker som kan skydda – exempelvis att rulla undan från hästen och dra in armarna för att undvika frakturer.

Alice Theadom menar att för att minska skador behöver ryttare, förutom att använda hjälm mer och i fler situationer, lära sig mer om hur skador uppstår och teknik för att ramla av på rätt sätt.

Länk till studien som pdf > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.