Elin Hernlund.

Upptäck hälta med en app

En ny app som fortfarande är under utveckling ska kunna hjälpa hästägare och även veterinärer att upptäcka och mäta hälta hos hästar.

Elin Hernlund är forskare och Klinikveterinär vid Universitetssjukhuset SLU; Hästkliniken och har sedan många år vid SLU i Uppsala forskat på hur hälta hos hästar kan förebyggas och upptäckas tidigt. Tillsammans med Axel Nyström, som arbetat med utveckling och projektledning inom datorseende/AI, har hon grundat bolaget Sleip AI. I bolaget utvecklar de en app som ska upptäcka och mäta hälta hos hästen.
Arbetet bygger på forskning från SLU:s världsledande forskargrupp inom ortopedi och biomekanik. Med det nya digitala mätverktyget kan djurägare själva filma sina djur för att tidigt upptäcka och mäta hälta hos hästen. Det digitala mätverktyget finns även i en version som riktar sig till specialiserade veterinärer som arbetar inom området.

Nyligen investerade statligt finansierade SLU Holding i bolaget.

I ett pressmeddelande säger Elin Hernlund och Marie Rhodin, Universitetslektor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB), som hon leder forskningsgruppen tillsammans med:
– Det är fantastiskt att kunna göra tekniken tillgänglig och erbjuda ett evidensbaserat verktyg och avancerade mätmetoder till låg kostnad. Vår drivkraft är ett stort och starkt djurintresse inte minst för hästar. Att se vilken stor potential vår forskning har gör det omöjligt att inte ta den vidare och kommersialisera.

Genom att mäta och upptäcka specifika komplexa rörelsemönster – och även kunna följa dessa regelbundet över tid – ska Sleip kunna bidra till att man undviker många skador redan innan de inträffar. Man kan också följa en häst som lider av en skada för att erbjuda den möjligheten att återhämta sig på allra bästa sätt.

Informationen till de datorseende neurala nätverken samlas in genom en kort videosekvens från Sleip-appen på en mobiltelefon. Detta utan att några fysiska sensorer krävs, behöver närvara eller på annat sätt påverka hästen naturliga beteende.

– Tekniken säger något om rörelsesymmetrin, hur liksidig rörelsen är mellan höger och vänster sida. En fullständig hältutredning är förstås mycket mer komplex än så, men det här är tänkt att vara ett hjälpmedel i utredningen. Det man, genom studier, har sett är att det mänskliga ögat har svårt att bedöma låggradiga bakhältor på hästar, säger Elin Hernlund i en intervju i tidningen Travronden.

Läs hela intervjun här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.