10 växter att se upp för i hagen

Nu är betessäsongen precis runt hörnet och det är dags att kolla betena. Har du koll på vilka växter som är giftiga för hästar?

Här är en lista med 10 växter att se upp för – sådana som är giftiga men även andra som stjäl mark i betena och hindrar hästarna att beta fritt.

Hästar undviker giftiga växter – till en viss gräns. Om betena blir tomma eller får för stora ”bajsfläckar” ökar risken för att hästarna äter sådant som de inte mår bra av.
Har man beten nära park- eller tomtmark ökar också risken för att giftiga trädgårdsväxter sprider sig in i hagmarkerna.

Börja hålla efter redan nu. Gå igenom hagarna innan släpp och hägna in eller rensa bort det som hästarna inte mår bra av. Följ upp med kontroller under hela betessäsongen.

Här är några växter som du ska se upp för:

Alsikeklöver. Foto Ivar Leidus/Wikimedia

1. Alsikeklöver. En förrädisk växt som kan orsaka fotosensibilitet (ökad känslighet för ljus) med hudskador. Hästar kan även drabbas av allvarligare sjukdomstillstånd med leverskador och dödsfall som följd. Alsikeklövern har påvisats ge förgiftning främst vid fuktiga förhållanden. Men mer än 20 procent alsikeklöver i fodret kan också ge hälsoproblem.

Baldersbrå. Foto Rolf Engstrand /Wikimedia

2. Baldersbrå. Denna växt är inte giftig. Hästarna brukar dock inte tycka om att äta den och smaken är besk, så röj gärna bort och så om för att få smakligare bete.

Brännässla. Foto Michael Gasperl/Wikimedia

3. Brännässla. Vissa hästar äter den. Den är inte giftig, men färsk kan den ge utslag. När du rensar brännässla runt stallet kan du dock torka den och spara för att ge hästarna som ett bra tillskott till hösten.

Ekollon. Foto David Castor/Wikimedia

4. Ek. Giftig växt. gröna ekollon, blad och bark är giftigt. Bladen är giftigast under våren då tanninhalten är som högst. Vissa djur äter gärna ekollon. Kan ge bland annat kolik, blodig diarré, apati och i extrema fall skador på njurar och lever.

Idegran. Foto WIkimedia

5. Idegran.  En av de giftigaste växterna i Europa. Den blir inte heller mindre giftig i avklippta eller fallna grenar. Dödlig dos är 0,2-0,4 gram blad/kg kroppsvikt för häst, uppger SVA. Symtomen beskrivs på SVA:s webbplats som följer: ”Rörelse- och cirkulationsstörningar, ataxi, stapplighet, utvidgade pupiller, konvulsioner, snabb och sedan svag puls, upphetsning följt av kollaps och dödsfall via andningsförlamning. Alkaloiderna absorberas mycket snabbt från mag-tarmkanalen och påverkar hjärtat. I flera fall har dödsfall skett inom några timmar efter konsumtion av idegran, utan föregående symtom. Dödsfall kan också inträffa inom några minuter efter konsumtion. Symtom kan också synas under tre till fyra dagar före dödsfall eller återhämtning.” Observera att idegranen är fridlyst.

Kardborre. Foto Christian Fischer/Wikimedia

6. Kardborrar. Denna växt är inte giftig. Men de flesta hästägare kan nog skriva under på att den är besvärlig för man och svansar. Glansspray är ett bra tips för den som är drabbad.

Sprängört. Foto Wikimedia

7. Sprängört växer nära vatten och dess rot kan i små mängder döda en häst.

Smörblomma. Foto Wikimedia

8. Smörblomma. Giftig men också ovanlig att djuren ger sig på på betet. Torkad smörblomma i hö är ogiftig. I hösilage måste fodret lagra ett par månader för att giftigheten ska försvinna. Ger bland annat magproblem men kan ge värre symtom.

Stånds. Foto Wikimedia

9. Stånds. Mycket giftig växt. SVA uppger att hästar normalt sett inte äter denna växt, men att de kan förgiftas via sitt foder. En dödlig dos stånds för häst bedöms vara 50-200 gram stånds/kilo kroppsvikt. Symtomen på förgiftning kan komma långt efter intaget.

Foto Rosenzweig/Wikimedia

10. Tysklönn Hästarna drabbas av atopisk myopati, en ovanlig typ av allvarlig korsförlamning. En hög andel dör, många inom 72 timmar. Ibland hittas hästen plötsligt död på betet. Särskilt ”näsorna” (på hösten) och unga skott (på våren) anses giftiga. Förra året dog tre hästar i Danmark efter att ha förgiftats av tysklönn.

 

 

På SVA finns hela listan. 

 

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

App för Iphone

fakta

Generellt gäller att försöka tillräcklig storlek på hagarna så att det finns tillräckligt med gräs för hästarna att äta så de kan välja bort mindre smakliga växter. Stödutfodra om hagen eller betet är hårt nedbetat. Lägg om eller så in mer gräs i betesvallarna.

Rensa bort stånds från hagarna och bränn växten.

Hägna in ekar där både blad och gröna ekollon är giftiga.

Ta bort tysklönn.

Ta bort alsikeklöver.

Ge inte hästar trädgårdsavfall, varken gräsklipp eller något annat.

Finns hagar intill äldre trädgårdar, parker eller lundar – kolla så inga giftiga trädgårdsväxter förvildats och spridit sig.

Lista över giftiga växter finns här.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.