nonsens hage islandshäst

Försäkringsbolaget svarar Anna Hassö: ”Ska inte tolkas som acceptans för hästhållning med bristfällig hagvistelse”

”Vi vill gärna ge vår bild av det som Anna Hassö tolkar som acceptans av små hagar”, säger försäkringsbolaget Agria.
”Här kommer därför vår replik.”

Det var igår som fälttävlansryttaren och tränaren Anna Hassö skrev på sociala medier med anledning av försäkringsbolaget Agrias råd om ”aktiv återhämtning”. Hon menade att råden byggde på att man accepterar att hästar går i alltför små hagar där de inte har möjlighet att röra sig.

Nu skriver Agria med anledning av Annas inlägg:

Replik Anna Hassö, 17 nov 2021

Agria har under årens lopp gång på gång lyft hästarnas behov att utöva sitt naturliga beteende i hage och därmed öka den långsiktiga hållbarheten bland våra hästar. Bland annat har vi tidigare kritiserat Jordbruksverket i just denna fråga: Uppmaning till Jordbruksverket – Agria Djurförsäkring

I arbetet med #stoppahältan beskriver vi hästens medfödda behov av att fritt kunna röra sig i stor hage tillsammans med andra, som en viktig del för hållbarhet och hästvälfärd. Se även Agrias bok ”Hållbar ridning för hållbara hästar” som innehåller beskrivning av hästens behov att fritt kunna röra sig i stora hagar tillsammans med andra hästar.

För alla oss som jobbar för ökad hållbarhet hos våra hästar är det viktigt att se dagens verkligheten för många hästar och utifrån det verka för en förbättring. Texten som det refereras till handlade om återhämtning efter arbete och det beskrivs att: ”Återhämtning handlar inte om att låta hästen stå still i en liten rasthage några dagar efter ett tävlingsmeeting”. Vidare beskrivs att de som inte har möjlighet att låta sina hästar gå i stor hage tillsammans med andra, där det naturligt inbjuds till rörelse, istället behöver röra hästen i lugnt tempo eftersom det förbättrar musklernas återhämtning.

Detta ska inte tolkas som någon acceptans för att en hästhållning med bristfällig hagvistelse. Läs gärna texten i sin helhet:Planera hästens aktiva vila – för fler hållbara hästar – Agria Djurförsäkring (cision.com)

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.