Med hästen som guide och mentor

Hon har utbildat människor i 18 länder i att coacha med hästens hjälp. I sin nya bok delar hon med sig av deras historier och sina egna erfarenheter.  Hästarna har fått henne själv att våga stå i sin egen kraft och lita på sin magkänsla, säger hon.

Hon har älskat hästar hela sitt liv, men fick inte rida eller ha häst när hon var liten.
Men idag utbildar Kathy Pike i hästassisterad ledarskaps­utveckling med hästen som guide och mentor och kallar sig för en ”förespråkare för hästens intelligens”.

När hon var i tjugoårsåldern började Kathy Pike ta ridlektioner. Då var hon med om en olycka där hon släpades efter hästen. Det var traumatiskt, berättar hon. Efter den händelsen kom hon inte tillbaka till ridningen.
Men några år senare hade hon en upplevelse. Det var dagen efter 9/11, terrorattacken mot Twin Towers i New York. Kathy befann sig på stranden i Oregon.
”Då kom en kvinna ridande barbacka på stranden, med en annan häst vid handen. Jag kände hovslagen i sanden. Det tog andan ur mig.”
Glittret i havet, kvinnan och hästen, allt smälte samman till en magisk upplevelse. Hon lärde känna kvinnan och genom henne började hon arbeta med hästar och ledarskap. I arbetet med en häst vid namn Hope fick hon plötsligt en djupare upplevelse som förändrade hennes liv. Detta har hon senare skildrat i sin bok Hope, From the Heart of Horses: How Horses Teach Us About Presence, Strength and Awareness.

Kathy hade arbetat med egna känslomässiga problem och blivit coachad för det, men bara fått en intellektuell förståelse. Nu fick hon plötsligt en insikt på djupet, som var helt transformerande. Efter det började hon utveckla sin egen metod för att arbeta med hästar och coaching. Hon hade sedan tidigare arbetat som coach och utvecklat en metod som hon kallade Mind Body Method Coaching. Nu utgjorde den grunden för att utveckla hennes arbete med hästar.
Hon sålde nästan allt hon ägde för att kunna starta sin verksamhet och arbeta med hästarna. Idag har hon utbildat andra i att använda hennes metod, människor i mer än 18 olika länder.

När Kathy var yngre var hon något av en vildmarksmänniska, som klättrade i berg, åkte skidor, vindsurfade och cyklade i oländig terräng. Genom att leva ute i skogen kom hon nära naturen och utvecklade sin lyhördhet för naturens rytm och komplexa signaler och en djup respekt för moder natur, de fyra elementen och allt levande. Det har utgjort en grund för hennes arbete med hästar.

Hon menar att hästarna har lärt henne att känna igen och bejaka sin energi och sina känslor. Hon övade sig på att bli mer autentisk både känslomässigt och mentalt genom att vara nära hästarna.
”Långsamt började jag känna och uppleva dem på cellnivå. Jag lärde mig nya sätt att respektera dessa magnifika varelser.”, säger hon.
I sin coaching med hästar säger Kathy att hennes klienter ofta upplever starka känslor och det blir både tårar av glädje och av sorg. Många har kontaktat henne efteråt och berättat att upplevelsen har förändrat deras liv.
”Att vara fullt närvarande och kommunicera med ett känsligt, kraftfullt djur på 500 kilo är sannerligen obeskrivligt.”

Själv menar hon också att hästarna har förändrat henne, gjort henne mer hemma i sin egen kropp och fått henne att våga stå i sin egen kraft och berätta vad hon känner. Hon kunde bli mer autentisk i sina känslor och i sina relationer och våga lita på sin magkänsla. Hon blev också mer kreativ, började måla och skapa.
”Jag gick från att leva i mitt huvud till att leva och röra mig framåt från hjärtat”.

Kathy Pike bor i Colorado med sina hästar Moon, Diva och Corazon, som är en mustang, . Hon arrangerar kurser på sin gård, men också på flera håll i USA och i världen, bland annat i Nederländerna.
Hennes nya bok Life Lessons from the Heart of Horses: How Horses Teach Us About Relationships and Healing utkom 20 april i år på engelska och går att beställa via nätbokhandlarna, även de
svenska.

Texten är även publicerad i magasinet Kentaur nr 3-2021.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.