natt himmel stjärnor häst nonsens

När måste man ta in hästen för kvällen?

När det blir mörkare på kvällen kommer alltid frågan upp – hur tidigt ska man ta in hästarna?

När kalla höstvindar börjar vina och regnet piskar på – mår hästarna verkligen bra av att gå ute då?

Hästar är extrema vanedjur. Om de är vana att tas in när det blir mörkt så kommer de att stå och hänga vid grinden eller vandra vid staketet från skymningen och ända tills de får komma in. Oavsett om det är klockan två på eftermiddagen eller tio på kvällen.

Men hur länge hästen verkligen mår bra av att gå ute beror förstås på vad ”ute” betyder. Inga hästar trivs nog med att stå ute dygnet runt och glo i en ruta med grus, men i hagar med träd och buskar eller vindskydd – då kan de i princip gå ute hur länge som helst, bara de har mat och vatten.

Låter man hästarna vara ute längre så vänjer de sig så småningom och slutar hänga vid grinden. Nyckelfaktorn är bara att de måste ha tillgång till mat och sällskap.

Äldre hästar mår ännu bättre ute

Många tänker att äldre hästar mår bättre av att stå inne i värmen, men faktum är att stela äldre hästar håller sig mycket fräschare om de är ute och kan röra sig litegrann hela tiden. Så som hästar gör när de får vara i sitt naturliga tillstånd.
Hästar med artros kan vara helt symptomfria när de går ute på sommaren och blir halta på hösten. Man tror gärna att det är kylan som påverkar, men det handlar mer om att de inte längre kan röra sig så mycket som de behöver.

Dessutom: Äldre hästar har ofta känsligare luftvägar och mår bättre utomhus än inne i stalldammet.

Investera i ett riktigt bra regntäcke och komplettera med liner om du är rädd att hästen fryser.

Täcke eller inte är en mindre fråga

När man har forskat på hästar och täcken så har man kommit fram till att hästen inte behöver täcke på långa vägar så tidigt som vi vill lägga på dem. Och inte så tjocka täcken som vi vill ha.

Men faktum är att när höstregnen drar igång kanske man inte har de extra två timmar som behövs för att hästen ska bli ren och hinna torka så att man kan lägga på en sadel om den har gått naken och rullat sig. Ett rejält regntäcke och mer utevistelse är bättre än att hästen tas in mer. Och om man är rädd att hästen fryser är det tusen gånger bättre med 400 gram vintertäcke än att ställa in hästen på box.

Hästen lider betydligt mindre utomhus i ett för tjockt täcke än vad den skulle göra om den istället stod inne i stallet mer.

Om hästen faller ur

Det som kan hända vid mycket utevistelse är att man ser att hästen blir tunnare. Till en del handlar det om att den förbränner mer för att hålla värmen. Men oftare är problemet att den inte har fri tillgång på foder. Det kan vara att betet tagit slut och att du inte ser till att den får tillräckligt med grovfoder i hagen. Men det kan också vara att den är låg i rang och inte kommer åt att äta. Vissa hästar är också för upptagna med det sociala spelet för att hinna äta tillräckligt.

Om man inte kan arrangera om i hagarna för att alla hästar ska få matro, så kan det här ge anledning till att ibland ställa in den eller de hästar som inte lyckas äta tillräckligt för att hålla sig i hull. Kanske ge dem en lunchpaus inomhus eller ta in dem tidigare.

Man kan också komplettera med täcke för att väga upp lite av energibortfallet.

Glöm inte vattnet

Särskilt vid lång utevistelse vintertid blir det viktigt att ha koll på vattnet. Många hästar vill inte dricka om vattnet är alltför kallt och om det blir is på vattenkaret är det inte alla hästar som slår hål på det och dricker. Man får hålla koll på att hästarna dricker.
Uppvärmda vattenkar löser förstås problemet.

Bisarr regel

Men så till svaret på frågan ”När måste man ta in hästen?”.

Det finns inte någon regel för hur tidigt eller sent man tar in hästen på kvällen. Men medan det inte finns någon minimigräns för hur länge hästen minst ska vara ute så finns det en gräns på 16 timmar för hur länge den får vara ute!

Jordbruksverket säger: ”Normalt sett ska din häst dagligen få möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter.”

Det kan alltså räcka med …en timme?

Men sedan säger man att när betessäsongen är över får inte hästen gå ute mer än 16 timmar per dygn om den inte har en ligghall.

En minst sagt bisarr regel. Särskilt med tanke på hur många fint hopsnickrade ligghallar som står tomma 24 timmar per dygn eftersom hästarna lika gärna står ute.

Det betyder alltså att om du släppte ut hästen klockan 06.00 måste du ta in den senast 22.00.

Regler för utevistelse

Normalt sett ska din häst dagligen få möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter.

Minska risken för skador

• Betesmarker, rasthagar och drivningsvägar ska vara fria från föremål och områden som din häst kan skada sig på. Det kan exempelvis vara områden med mycket sten.
• Stängslen ska vara väl uppsatta och underhållna.
• Stängseltrådar ska vara sträckta.
• Du får inte använda taggtråd till hästar.

Om hästarna går ute på vintern

Det gäller när dygnsmedeltemperaturen är under +5 grader Celsius och om hästarna går ute mer än 16 timmar per dygn.
Hästar ska då ha tillgång till en ligghall hela dygnet. Den ska ge dem skydd mot väder och vind, samt en torr och ren liggplats.

Källa: Jordbruksverket

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.