hand klapp nonsens

Nu startar kampanjen som ska stoppa kvarkan

Den 2-8 maj pågår kampanjen Stoppa kvarkan i flera länder. Hos Statens veterinärmedicinska anstalt informerar man om aktiviteterna som genomförs under årets kampanj – bland annat tävlingar och ett webinarium.

Stoppa Kvarkan är en informationskampanj om kvarka och smittskydd för hästar. Den har sitt ursprung i Storbritannien, Strangles Awareness Week.

Syftet är att sprida kunskap och få människor att våga prata om kvarka. ”Stötta varandra med rätt information när hästar är sjuka, så kan vi tillsammans #stoppakvarkan.”

Varje vecka drabbas i genomsnitt 1–2 svenska stallar av kvarka.
Särskilt riskfyllt är det med nya hästar, som varit hos hästhandlare och fått med sig smitta. Om man upptäcker sjukdomen i tid och isolerar nya och sjuka hästar kan större utbrott förhindras. Idag finns också ett vaccin mot kvarka.

Genom kampanjen vill man att vi alla ska hjälpas åt att bli smittstoppare.
Målet är att inga fler hästar ska bli smittade från den första som visar symtom, och att okunnighet och rädsla kring smitta ersätts av kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas. På köpet kommer andra smittor, som hästcorona, virusabort och ringorm att bromsas.

Tempa din häst

Genom att mäta och notera din hästs normala kroppstemperatur minst 3 olika dagar och fylla i kampanjens Temp Checker, så får du ut hästens medeltemp och lär dig mer om just din häst. Genom att lägga upp en skärmdump av resultatet är man med i en utlottning samtidigt som man är med i medborgarforskning om hästars normaltemperatur.
Pågår från 2 maj och hela veckan.
Plats: HästSveriges Facebooksida

Vår hästisolering

I aktiviteten Vår hästisolering kan alla som har fixat till en rutin för karantän eller isolering av nya eller sjuka hästar lägga in en bild av den och berätta om sin rutin. Då är man med i en utlottning av kampanjpriser, exempelvis febertermometrar för häst med kampanjens logotyp.
Pågår från 3 maj och hela veckan.
Plats: HästSveriges Facebooksida

Webinarium

Onsdag den 4 maj mellan  19.00-20.15 håller man ett webinarium om kvarka.

Du kan följa seminariet genom att klicka på den här länken: anslut till webbinariet.

8 mål för smittstoppare

  • Vet vad kvarka är och förstår när det kan vara risk
  • Vet att smittspridning går att stoppa och hur man gör
  • Skyddar sina hästar från smittor med hjälp av god hygien, rätt rutiner och vaccination
  • Agerar genomtänkt och rätt
  • Använder ett system för karantän av inköpta eller nytillförda hästar
  • Isolerar sjuka hästar
  • Jobbar i samverkan, i stallet, med veterinären och andra berörda
  • Bidrar till att minska stigmatiseringen kring kvarka och smittor

I Sverige organiseras kampanjen Stoppa kvarkan av SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Sveriges veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska ridsportförbundet, Svensk Travsport, Wången, Östersundstravet.

Hashtaggar: #stoppakvarkan och #SAW2022.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.