Foto SVA

Ny fästingart på svenska hästar?

Sommaren 2018 för första gången i Sverige två arter av hyalommorfästingar, skriver sajten HästSverige. En hästägare i Nyköping hittade en ovanlig fästing under sin hästs svans. Man samlade in fästingar och 41 stycken Hyalomma hittades då i Sverige.

Arten kan sprida smittor som vi inte har i Sverige idag. Nu vill forskare vid SVA att djurägare skickar in fästingar som de hittar på hästar eller nötkreatur och skickar in för undersökning.

Man vill fastställa om hyalommorfästingar bara hittades i Sverige 2018 på grund av den varma sommaren eller om arten har etablerat sig här.

Hyalommafästingen är större än de arter vi har i Sverige sedan tidigare. De fästingar som undersöktes 2018-2019 bar ej på de allvarliga sjukdomar som hyalommafästingar kan överföra till hästar och som kan ge allvarlig sjukdom – parasiterna Theileria equi och Babesia caballi. Till människor kan fästingarna överföra krim-kongo blödarfeber och en bakteriesort som kallas rickettsier. Ingen undersökt fästing bar på smittämnet för krim-kongo blödarfeber, däremot bar 12 av dem på rickettsier.

Foto SVA

SVA har inga uppgifter om att människor eller djur blivit sjuka efter att ha blivit bitna av de insamlade hyalommafästingarna.

SVA hoppas att djurägare vill fortsätta att vara uppmärksamma och skicka in bilder och fästingar till dem. Mejla bilder till fasting@sva.se och spara fästingen i frysen. Om det visar sig vara en hyalomma vill de gärna att den skickas till SVA.
Vanligen hittas fästingen på djurets bakkropp, vid svansroten, i ljumskarna, kring juver och könsorganen.

Läs hela artikeln hos HästSverige > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.