Tömkörning och kinesiotejp

Olika metoder för rehab passar olika hästar

Valet av rehabmetod beror på vilken skada hästen har, men är också väldigt beroende av vilken typ av individ det handlar om – det som passar den ena hästen passar inte en annan.

Det finns nu en ny hästförsäkring där en del av försäkringsbeloppet användas till rehabilitering. Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring har gjort en genomgång av olika rehabmetoder.

– Valet av rehabmetod beror på vilken skada hästen har, men är också väldigt beroende av vilken typ av individ det handlar om – det som passar den ena hästen passar inte en annan, även om det är samma typ av skada. Hästens temperament spelar stor roll, hur hästen hanterar olika typer av arbete, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Stretchövningar för att det skadade området ska få tillbaka rörligheten och styrkan. När skador läker får hästen ofta en ärrstruktur i vävnaden, som gör att en del av rörligheten försvinner. Då gäller det att få tillbaka rörligheten utan att hästen blir utsatt för ny belastning, som gör att skadan går upp igen. Framknäna är en typisk kroppsdel för det här, där hästen kan bli stel och inte längre kan böja knäet ordentligt efter en skada. Då är det viktigt att långsamt stretcha knäet tillbaka till normal rörlighet. Struntar man i det så kan hästen vara ohalt, men den är tydligt begränsad i sin rörlighet i framknäet – vilket bäddar för nya skador i samma område.

Massage kan användas till all typ av muskelproblematik, som spänning eller kontraktioner efter en skada som gör att muskeln låser sig. Man kan använda olika typer av massage för att få hästen att släppa efter och slappna av, vilket gör att genomblödningen i muskeln ökar och hjälper inflammationen att läka. Ett typiskt exempel är hästar som blir spända i sin ländmuskulatur, de låser sig och då får man ofta problem i ridningen med dem. Låsningen i muskeln är ett sätt att skydda sig mot smärta, men det måste släppa för att cirkulationen ska öka och inflammationen ska kunna läka.

Tömkörning är inte helt enkelt för någon som inte är van, det gäller att ta hjälp av en erfaren person för att få hästen att arbeta på rätt sätt. Tömkörning kan ordineras för att stärka ryggen och överlinjen på en häst som haft problem med ryggen, och när man vill få igång hästen och få den stark i sin överlinje utan att belastas med en ryttare på ryggen. En van person kan även använda sig av cavalettiövningar, för att få hästen att jobba på ännu lite mer och bygga upp styrka i kroppen. Övningen är även bra till att aktivera muskelgrupper som hästen annars undviker att arbeta med.

Vattenband kan också vara bra rehabträning för hästar som har problem med ryggen och överlinjen – hästarna får sänka huvudet och arbeta med ryggen, trampa på och jobba genom kroppen. Det kan dock ta ett tag för hästen att vänja sig vid vattenbandet och börja jobba på rätt sätt. Om hästen är ovan blir den snabbt trött i början. Det ger bra träning för musklerna, och håller hästen i god kondition under en tid då den inte kan arbeta som vanligt.

Kinesiotejp stimulerar hästen att röra sig lite större än vanligt – det kan fungera på en häst som exempelvis är lite stel i ena bakbenets muskulatur. Dragningen i huden gör att hästen ökar sin benrörelse. En häst som är lite styvare i ena bakbenet och inte är lika aktiv i has och knä, kan man genom att sätta tejp få att öka rörelsen med det bakbenet. Det hjälper hästen att bli mer symmetrisk i sina rörelser igen, det är ett sätt att stimulera muskulaturen så att den jobbar mer – att inte hästen går och är lat för att det tar emot lite i musklerna. Det är viktigt att man får hjälp av en fysioterapeut som visar hur man ska tejpa första gången, så att det blir på rätt sätt.

Det finns även equiband, som sitter under magen och/eller runt baken på hästen. När bandet stramar under magen på hästen så aktiveras bukmuskulaturen och hjälper hästen att arbeta rätt med sin rygg. När ryggen jobbar på en häst är det bukmuskulaturen som initierar det – man pratar alltid om att en häst jobbar med ryggen, men den jobbar egentligen med bukmuskulaturen. Ett equiband hjälper hästen att aktivera och stärka sina bålmuskler, vilket gör att hästen lättare kan bära sig själv och ryttaren på ett biomekaniskt korrekt sätt.

Läs mer om rehab hos Agria > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.