fluga flugor flughuva flug insekter flygfä

Så blir du av med flugor i stallet

Mycket flugor i år? Så här håller du dem i schack.

Städa ur stallet även om hästar står kvar

Många städar ur när alla hästar går på bete, men börja gärna städa ur box för box så snart någon eller några hästar släpps. Ju renare stall desto mindre flugor – även om man inte kan tömma stallet helt.

Mocka, mocka, mocka.

Håll även efter bajsfläckar på väggar och små bajsspill. Täck bädden med ett tunt lager strö så flugorna inte kommer åt bajssmulor i bädden. Mocka hagarna, även stora beteshagar om du kan.

Bjud in svalorna

En del städar bort svalbon för att hålla snyggt i stallet  – priset för det är mångdubbelt med flugor! Det är inte så lätt att locka till sig svalor, men genom att ha balkar och kanter i stallet där de kan bygga sina bon ökar man chanserna att de flyttar in. Låt bona vara kvar så är chansen större att de kommer tillbaka nästa år.

Håll torrt

Läckande vattenkoppar och spill från slabbande hästar skapar våtmarker i stallet som flugorna gillar. Laga vattenkopparna och ta bort allt blött strö eller blanda upp det ordentligt med torrt.

Täck alla hinkar

Om du blötlägger foder är det viktigt att täcka alla hinkar med lock eller motsvarande. Torka upp om du spiller blötlagt foder.

Stäng och släng sopor

Förvara sopor i en tunna eller hink med tättsittande lock eller knyt igen sopsäcken/soppåsen och töm ofta.

Gör egna flugfällor

Skär av en petflaska just där den rundade toppen går över i rak form. Vänd toppen upp och ner och stick in i flaskan. Om den inte sitter säkert genom att klämmas ner får du säkra med tejp. Häll något sött eller ruttet om flugorna gillar i flaskan, blanda sockervatten eller häll i lite melass om du inte har något överblivet från köket.

Viktigt: Bort med flugäggen

Styngflugan lägger sina ägg nu på sensommaren, gärna på hästens framben och bringa – hästen slickar i sig dem och larverna kläcks och vandrar ner till magsäcken där de övervintrar i dvala och inte gör någon skada. På våren kommer de ut med avföringen, förpuppas och kläcks som nya styngflugor. Men stora mängder styngflugelarver i magsäcken kan orsaka magsår och det är inte ovanligt att larverna blir kvar i hästens mun och ger svår irritation.
Håll koll på när de små gula prickarna – äggen – dyker upp i hästens hårrem och ta bort dem, varje dag. Använd den speciella kniv som man kan köpa i ridsportbutiker, en rakhyvel eller en ögonbrynskniv. Genom att spraya området med bikarbonat upplöst i vatten kan man få äggen att lossna lättare.

Köp flugfällor

Man kan såklart också köpa en flugfälla! Här är några varianter:

Flugfälla, 69 kr, Horze.
Flugfälla med bete, 79.90, Granngården.
Klassiska flugpapper, klisterremsor, 29.90, Bayer.

 

Elektrisk flugfälla med stor kapacitet, 300 kvadratmeter, 3.488 kr, Halley. Finns exempelvis hos lantbutiken.se.
Elektrisk flugfälla för ca 160 kvadratmeter, 499 kr, Skadedjursbekämpning.nu.

Skydda hästen

En flughuva som skyddar framförallt ögonen gör att hästen slipper irriterade och rinnande ögon. Det finns även huvor som skyddar nos och öron. Om hästen går länge utan tillsyn bör man vara försiktig med varianten som skyddar nosen, då den kan bli lerig och fastna i hästens näsborrar så att den stör andningen. En Flyveil som fästs på grimman blir som en extra pannlugg med snören som hänger över ansiktet och viftar bort flugor. Se dock till att använda säkerhetsgrimma eller lädergrimma för att inte riskera att hästen fastnar med eller i grimman. Vill man skydda hela hästen, kanske framförallt mot stickande insekter, finns flugtäcken. Man kan också använda spray och det finns varianter som skyddar i över två veckor.

 

Gör egen flugspray

Det finns många olika recept på hemgjord flugspray. Här är ett:

Rosmarin, vitlök och citron
Ingredienser:
½ liter vatten
1 burk rosmarin
1 vitlök
1 citron
1 dl vanlig ättika

Gör så här: Koka upp vattnet, lägg i rosmarin och pressa i vitlök och citron. Låt koka ca 10-15 minuter. Tillsätt ättika. Låt svalna. Sila av.
Man kan även droppa i några droppar citronellaolja och tea tree-olja i båda blandningarna.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.