Vinter snö rullar

Så får du en varm, mjuk häst i kylan

Precis som vi människor kan bli stela och orörliga i kylan, kan hästen också bli det. Här kommer tipsen för en varm, mjuk häst.

 

Värmelampa

Värme eller solarium att ha exempelvis över skötplatsen i stallet finns i många prisklasser och med olika teknik.
Solarium består i sitt vanligaste utförande av tre eller fyra ramper med ljus som hänger ovanför en plats där man kan ställa upp hästen. Det vanligaste är att de har IR – infrarött ljus – som värmer på djupet in i hästens vävnader. Det finns även varianter med UV-ljus, som solens strålar, och även modeller som blandar IR och UV.
En av de lyxigaste produkterna är Stallvärme, som består av släta paneler med infravärme, lätt att hålla rena och snygga. Dyraste modellen med 3 stycken paneler på 1200 watt kostar 78.900 kronor och har 10 års garanti.
En budgetvariant som många stallägare blivit nöjda med är att hänga upp två eller flera grislampor med 250 watts infraröda lampor. Värmen blir inte lika perfekt jämn som med ett solarium eller Stallvärme, men kostnaden blir en helt annan – en grislampa kostar under 300 kronor.

Solamagic HORSE+ 2000, en infravärmare för stallmiljö som tål fukt och damm. Den använder en så kallad ANIMA- teknologi, ett IR- värmevågsområde med en våglängd på 9,4 micron, som gör att värmevågorna arbetar djupare in under huden (ca 4 cm) . Pris 6.990 kr.

Massagepistol

För att ge sin häst en riktig massage bör man ta hjälp av en utbildad massör eller själv utbilda sig.  Men man kan ge hästen en uppmjukande, värmande massage utan att behandla, antingen genom att arbeta över hela kroppen med en gummiskrapa eller genom en intensiv rykt. Man kan också massera med händerna. Massage ökar blodgenomströmningen och kan göra hästen mjukare och mer rörlig inför passet. Efter ridningen kan den bidra till bättre återhämtning och verka inflammationshämmande.
Med en massagepistol som avger vibrationer eller ”slag” blir det enklare och mindre ansträngande. Välj en massagepistol med flera lägen och börja på den lägsta nivån. Håll koll på att hästen hela tiden tycker att det är behagligt. Börja framifrån och jobba bakåt över hästens kropp. Om hästen reagerar med smärta ska du inte fortsätta att trycka på samma ställe.

TEST! Flowgun massagepistol har fått bästa betyg hos Trustpilot, där 97% har gett den betyget ”Utmärkt”. Den är mer kraftfull än de flesta motsvarande produkter på marknaden och lätt att använda. Den största modellen avger upp till 3.200 slag per minut, men har lågt ljud. Den är uppladdningsbar och batteriet räcker imponerande länge. Pris 3.990 kr för den kraftfullaste modellen. Vi har testat Flowgun Pro, som kostar 2.490 kr och räcker bra för hästägaren.

Massage är inget universalmedel. Om hästen har smärtor bör du i första hand söka orsaken och om så behövs konsultera veterinär.

Vetekudde

En vetekudde som man värmer i mikron kan värma hästen på ställen där den har en stelhet eller ömhet. Tyngden i vetekudden kan också ge en avslappnande effekt. Man kan lägga vetekudden på hästen innan ridning och på så sätt få en viss uppvärmning av musklerna. Personer som testat menar att hästen snabbare blir varm i musklerna vid ridning när de använder en vetevärmare.

TEST! Vi har testat en vetevärmare gjord särskilt för hästar från Equie Eco. De gör vetevärmare som är anpassade för att lägga på nacken, länden eller bogarna. Vi testade modellen för nacken och upplevde att hästarna var mjukare och lättare att lösgöra vid ridpasset. Vi testade modellen för nacken. Det bästa är om man har en mikro i stallet som man kan använda för att inte förlora värmen. Om man måste värma inomhus är det bra att bära med sig värmaren i en kylväska. Vetevärmare för bogarna, 3.900 kr, Equie Eco.

Täcken

Om hästen ska ha täcke eller hur mycket den ska täckas beror på flera faktorer – storlek, ras, årstid, klimat, ålder, hull och foderintag.
En tjock vinterpäls isolerar bättre än något täcke i världen, men alla raser sätter inte tillräckligt tjock päls och ofta vill vi klippa eller täcka hästen för att den inte ska ha för tjock päls. Då behövs täcke.
När hästen är klippt räknar man med att ett 200–300 grams täcke kompenserar för klippningen.
Om man inte tycker att det stoppade täcket räcker till är det bättre att lägga ett täcke under det istället för över det. Lägger man ett annat täcke ovanpå plattas stoppningen till och isolerar sämre. Ett fleece- eller ylletäcke under ger bättre effekt.
Viktigast är dock att ha ett bra regntäcke som skyddar mot nederbörd och vind som kan kyla mer än vad en låg temperatur gör.

 

Rörelse

Den kraftfullaste värmekällan är hästen själv. När hästen kommer i rörelse alstrar den mer värme än det mesta som man kan använda för att värma den utifrån. Framskrittning med ett ländtäcke i djupsnö slår det mesta när det gäller uppvärmning med låg skaderisk.

Foder

Glöm inte att hästen behöver mer foder ju kallare det är. Så mycket mer foder behöver din häst i kylan > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.