Sår skada bandage bomullsvadd vetwrap förband

Så tar du hand om sårskadorna – veterinären tipsar

– Hagen måste vara säkrad med ordentliga stängsel, undvik maskiner och andra saker i hagen. Se över boxar och stallgångar, ta bort spik eller andra skarpa föremål som kan skada hästen. Jag har exempelvis sett många ögonslocksskador som förorsakats av dåliga hinkar, säger Dylan Gorvy, kirurgisk chefsveterinär vid SLU Universitetsdjursjukhus.

– En annan vanlig orsak till sår är sparkskador som uppkommer när okända hästar släpps ihop för snabbt. Det kan vara en ny unghäst som kommer till sitt nya hem och direkt får dela hage med andra hästar. Om någon av hästarna är broddade dessutom ökar risken för riktigt allvarliga skador. Ta det försiktigt när nya hästar släpps ihop, råder Dylan Gorvy.

Om hästen har skadats i eller nära en led – till exempel kotled, hasled, knäled, hovled – så måste veterinär kontaktas omgående. Generellt är skador nedanför hästens hasled och framknä allvarligare eftersom det inte finns några muskler som skyddar benet, bara känsliga leder och ligament. Läget är mindre akut om sårskadan är mellan två leder, ovanför knäet eller högre upp på kroppen. En större skada som sitter högre upp på kroppen läker oftast utan större problem.

Om olyckan är framme

Först och främst gäller det att stoppa blödningen, först då ser man hur djupt såret är. Blödande sårskador kan se otäcka ut, men det gäller att behålla lugnet och be människor som är upprörda att gå undan. Ta hästen till en lugn plats, se till att ha rätt vårdartiklar tillhands i en lättillgänglig förbandslåda. Den ska innehålla koksaltlösning och kompresser för rengöring, samt standard bandagematerial som till exempel bomullsrulle, gasbinda och vetwrap.

 

Så här behandlar du såret i väntan på veterinär eller innan du åker in till hästkliniken:

Stoppa blödningen
Spola med vattenslang i max 5 minuter for att ta bort jord och annan synlig smuts.
Tvätta såret med koksaltlösning.
Lägg på en vanlig kompress och linda runt med bandage.

Här kan du lyssna på hela avsnittet av Pälspodden > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.