Snart startar en stor kampanj mot kvarka – var med och sprid

Nu samlas flera organisationer i hästsverige och i andra länder bakom kampanjen Stoppa kvarkan. Fokus ligger på kvarka, smittskydd och att kunna prata öppet om sjukdomen för att minska stigmatiseringen av en av de vanligaste infektionssjukdomarna hos hästar, med över 70 drabbade stall om året.
Du som vill bli ambassadör för kampanjen och som privat eller i jobbet har hästintresserade följare i dina sociala medier får gärna kontakta kampanjen för att få information och material i förväg.

Kvarka kan ge allvarliga komplikationer och dödsfall förekommer. Ridskolor och stall kan få hålla stängt under långa tider på grund av smitta. Men smittspridningen går att förebygga och nu pågår en kampanj från 3-9 maj i år, #StoppaSmittan. Det är en kampanj som ursprungligen startade i England, Strangles Awareness Week (SAW), av djurskyddsorganisationen Redwings Horse Sanctuary.

För första gången deltar nu även Sverige och andra europeiska länder.

Kampanjen i Sverige organiseras av SVA tillsammans med HästSverige, SLU, olika hästorganisationer, veterinärer och forskare. Målet är att sprida information om kvarka och smittskydd och via sociala medier.

Förvånande nog tycks det finnas en stigmatisering kring kvarka som gör att man inte pratar öppet om det.
– I en engelsk undersökning svarade 75% av stallansvariga att rädsla var en av de största orsakerna till att de inte ville prata offentligt om kvarka, berättar Linda Perttula, veterinär och kampanjansvarig på SVA.

– Varje vecka drabbas i snitt ett till två stall av kvarka i Sverige, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, forskare och en av grundarna till kunskapssajten HästSverige.

– Det senaste året har vi haft fokus på smittskydd för människor och hästar, efter både en pandemi med COVID-19 på folk och ett allvarligt internationellt utbrott av hästvirus (EHV-1). Det har gett viktiga lärdomar som vi använder när vi nu prioriterar kvarka i vårt smittskyddsarbete, säger förbundsveterinär Peter Kallings, förbundsveterinär för Svenska ridsportförbundet. När vi gör rätt i vardagen med smittrisker, kunskap och öppenhet så minimeras risken för smitta och verksamheten kan hållas i gång på ett säkrare sätt.

Information om vad som händer under kampanjveckan kommer att finnas på kampanjsidan www.sva.se/stoppakvarkan. Du som vill bli ambassadör för kampanjen och som privat eller i jobbet har hästintresserade följare i dina sociala medier får gärna kontakta oss för att få information och material i förväg.

För mer information: Linda Perttula, SVA, linda.perttula@sva.se, 018-67 42 22

Kampanjsida > > >

Om kvarka, SVA > > >

Om kvarka, HästSverige > > >

Karta smittläge Sverige > > >

Läs mer om kampanjen hos Statens Veterinärmedicinska SVA > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.