Sofie Westberg Rheva

Ung häststartup får stöd från Vinnova

När hon var 16 år fick Sofie en idé som nu, fyra år senare, får stöd av Vinnova. Hennes produkt kan minska användningen av antibiotika.

När Sofie Westberg var 16 år fick hennes häst ett sår på framknät som inte kunde sys. Hon hittade då en egen lösning genom att klippa en bit flugnät som hon fäste med elastiska lindor. Det blev början till produkten Rheva, som hon nu, fyra år senare, har fått stöd för att satsa vidare med.

Inom satsningen Innovativa startups har Sofie fått stöd från Vinnova för sårskyddet Rheva som i första hand kommer att marknadsföras mot hästnäringen.

– Jag är väldigt glad att RHEVA får stöd från Vinnova. Jag uppfattar det som ett erkännande att vi har en viktig medicinteknisk produkt och att RHEVA har potential, inte bara inom hästnäringen, utan även inom andra segment, säger Sofie Westberg.

En stor förtjänst med produkten är att den kan bidra till ett minskat användande av antibiotika.

Inom hästnäringen och bland alla hästägare är det ett välkänt faktum att sår, framför allt under den varma årstiden, kan ställa till stora bekymmer. Infektionsrisken är stor, att hålla smuts och insekter borta är svårt och att helt täcka sår för att skydda det är inte gynnsamt för läkmiljön. Detta i sin tur leder ofta till användning av antibiotika och orsakar onödigt lidande för djuret. Dessutom är det tidskrävande att dagligen rengöra och lägga nya förband.

Sårskyddet som Sofie har utvecklat kan förenklat beskrivas som ett formsprutat mjukt plastplåster. Den del som sitter över såret är perforerad för att låta såret andas samt utbuktad för att inte ligga an mot huden.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.