Foto Fredrik Jonsving

Varför kliar hästen svansen?

Särskilt nu i sommarvärmen – och när vi tar in hästar som gått ute – kan man se hur de nästan kastar sig mot boxväggen för att klia, gnugga och rugga upp svansen till ett ormbo. Men det kan finnas en rad olika anledningar till varför den gör det.

Om hästen börjar klia svansen ska man vara snabb att agera, innan den hinner förstöra svansen eller än värre river upp sår.
Hästens man och svans växer normalt sett inte snabbare än människohår – ungefär en centimeter i månaden – så om den nöter av svansens långa strån uppe vid roten tar det flera år innan de växer ut igen.
Svansgnuggandet kan också bli en ovana, så därför är det bra att stoppa det så snabbt som möjligt.

Insektsbett

Vid den här årstiden kan det ofta vara insektsbett som irriterar hästen. Skydda hästen mot fler bett med ett flugtäcke som går ner ordentligt över svansroten eller spray och lugna klådan med klådstillande medel – balsam mot insektsbett, Salubrin eller i svåra fall hydrokortisonsalva.

Undersök också så att inte hästen har en fästing i eller nära svansen.

Hästar som plågas extremt av insektsbett eller som en följd drabbas av sommareksem kan hjälpas med receptbelagda medel. Fråga din veterinär.

Mask

Inälvsmask kan orsaka svår klåda. Springmasken lägger sina ägg under svansen och kan få hästen att klia sig våldsamt. Springmask upptäcks inte vid en grundanalys när man gör maskkontroll utan kräver särskilt prov. Springmask hos häst är dock inte så vanligt.

Rester av schampo, balsam och pälsglans

Skölj alltid noga när du använt produkter till hästen. Rester av produkterna kan orsaka klåda.

Men produkterna är också som regel basiska och har ett ph-värde som är för högt för hästen. För att sänka ph-värdet kan du efterskölja med äppelcidervinäger blandat i vattnet. Blanda två deciliter vinäger i en liter vatten i en sprayflaska och

Du kan också ersätta hästschampot med Lactacydtvål eller motsvarande som har ett ph-värde närmare kroppens eget.

För mycket tvätt och schamponering

Undersök hästens hud för att se om den har blivit uttorkad av för mycket tvätt och behandling med produkter.

Allergier

Food or environmental allergies. Often, an allergy causes overall itchiness, and sometimes hives. If you have ruled out the other causes, it may be worth your while to talk to your Veterinarian about allergies.

Infektion

Om hästen har kliat sig länge och hunnit skrapa och irritera huden kan det ha uppstått inflammation. Tvätta med klorhexidinschampo för att rena och behandla med klådstillande medel som även är antiseptiskt, till exempel Equimyl. Om det blivit riktiga sår bör du konsultera veterinär, åtminstone via app.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.