Ett antal hingstar är klara med Dansk varmblods 10-dagars observationstest. Till vänster premiehingsten Jewel Ask Z och till höger Giovanni-Bell som får adress Gränsbo Stuteri i sommar. Foto: Kim C Lundin

Omdömena från 10-dagars observationstest klara i DWB

I avelsförbundet Dansk Varmblod ska de 3-åriga hingstarna genomgå 10-dagars observationstest innan godkännande. Nu är ett gäng klara för avel.

10-dagars observationstest

Fram till att Tyskland reformerade sitt provsystem var 10-dagars observationstest i Dansk Varmblod det enda de 3-åriga hingstarna behövde göra efter att Herning Hingstekåring var klart.

Så är det fortfarande – för de som bara ska finnas tillgängliga för danska uppfödare. Förr kunde svenska uppfödare inte använda en dansk 3-årig hingst under dess första år eftersom SWB inte godkände, och fortfarande inte godkänner, DWB:s sätt att godkänna 3-åringar. Inte ens för ett-sto-licens kan en hingst som gått igenom bara danska provsystemet få betäcka som 3-åring i SWB.

Med de danska hingsthållarnas önskemål om att kunna göra ett 14-dagarsprov acceptabelt för tyska förhållanden för att bredda sin marknad har ändrat förutsättningarna. Sedan några år görs det en ordinarie 10-dagars observationstest med omdömen enligt det danska systemet. Med tillägget att hingstarna nu ska gå några dagar till för att ha fullgjort ett motsvarande tyskt 14-dagarsprov.

Under 10-dagars observationstest studerar hingstarna i stallet, eventuella stereotypa beteenden noteras men är inte diskvalificerande för avel.
– Det finns få säkra studier och bevis för att till exempel krubbitning är ärftligt, därför kan vi inte ha det som en diskvalificerande faktor. Det blir dessutom märkligt gentemot andra förbund om vi skulle hantera det olika, förklarar Karina Christiansen.

Hingstarnas beteende under ryttare observeras, eventuella avvikelser noteras. Hopphingstarna får ett omdöme för galopp medan gångartshingstarna får en enkel beskrivning av trav, skritt och galopp.

Utökade krav för 14-dagarsprov

I Dansk Varmblod testas hingstarna disciplinspecifikt. Det tyska 14-dagarsprovet är tänkt för 3-åringar enbart och där testas hingstarna fortfarande alla i löshoppning. På lördag 23 mars är det slutdag för 14-dagarsprovet. Siffror och omdömen från det provet är sällan publika, det kan dröja riktigt lång tid innan resultaten finns i det tyska systemet för avels- och sportresultat.

För 4- och 5-åriga hingstar kan det bli tal om specialvarianter då de måste komplettera med tyskt sportprov för att få bli godkända. Allt går att uttyda tillsammans med poänggränser i SWB:s hingstreglemente.

Omdömen

De omdömen som lämnats om hingstarna vittnar om att flera av dem är regelrätta 3-åringar– som de ska vara. Ännu lite problem med balansen, någon har inte lärt sig rätt kontakt med bettet ännu, en del gnisslar tänder. Andra är väl framme för sin ålder.

Det utses aldrig vinnare av observationstesten men flera har fått både ”VG  – väl godkänd”. En subjektiv bedömning är att omdömena kring premiehingstarna Jewel Ask Z och Giovanni-Bell lutar åt ett ”MVG – mycket väl godkänd”.

Läs alla omdömen nedan i de länkade dokumenten. Fler hingstar publiceras efter att 14-dagarspovet är klart.

Träningsbeskrivning hopphingstar

Träningsbeskrivning dressyrhingstar

Tidigare artiklar

Herning klarade smittskyddet – Jylland drabbat av herpesvirus

”Frasortering”: Här är de godkända 3-åringar på Herning Hingstekåring

Europafinal för gångartshingstar – nämnden har talat klartext

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.