20-åring segrade i ’s-Hertogenboschs 1.55

Peder och Henrik hamnade utanför placeringar när lördagens största klass i 1.55 reds i holländska ’s-Hertogenbosch.

Dag två i Dutch Masters startade 40 ekipage från 15 nationer i storklassen på 1.55.

Peder Fredricson och H&M Christian K utgick och Henrik von Eckermann med Peter Pan hamnade precis utanför placering efter ett nedslag i grundomgången. Även Norges Geir Gulliksen med Grandino H (Calvino Z x Calina) utgick.

Det var först efter tio ritter som vi fick se en nolla, när franske Kevin Staut styrde sitt 12-åriga sto Visconti Du Telman (Toulon x Dollar Du Murier) felfritt runt banan. Totalt 11 ekipage – bland andra publikfavoriten portugisiska Luciana Diniz med Conchento Ps (Conthargos x Chacco-blue), titelhållaren av Rolex Grand Slam brittiske Scott Brash med 12-årige hingsten Hello Vincent (Consul Dl Vie Z x Fergar Mail) och världsettan schweiziske Steve Guerdat med 13-åriga stoet Uranie de Belcour (Flipper D’Elle*Hn* x Diamant de Semilly) gick till omhoppning.

I omhoppningen var endast fem felfria. Snabbast av alla var 20-årige Jack Whitaker med 11-åriga hannoveranerstoet Scenletha (Scendix x Contendra I) och tog hem vinstchecken på cirka 100.000 kronor. Han hade 34 hundradelar till godo på tvåan amerikanske Kent Farrington med 14-åriga valacken Creedance (Lord Z x Notaris. Yngst i startfältet var 8-åriga Constantin 110 (Colestus x Quidam de Revel) som lotsades lugnt och felfritt runt banan av tyske Christian Kukuk till en femteplats.

Jack Whitaker sa om segern:
– Det är en fantastisk känsla! Bland alla dessa ryttare i världsklass är det lite surrealistiskt att vinna, jag saknar ord. Det är min första femstjärniga seger och det har inte riktigt sjunkit in.
– Scenletha är otrolig, hon är en så trevlig häst. Hon är så stabil och hon har en härlig personlighet, men hon är också lite stingslig. Ikväll kämpade hon för mig, och jag kan inte tacka henne nog.

Jack Whitaker, som är son till veteranen Michael Whitaker, har under 2020 ingått i det europeiska utvecklingsprogrammet Young Riders Academy – som bland andra Karin Martinsen, Wilma Marklund och norska Lisa Ulven har genomgått.
– Jag skulle bara vilja tacka Young Riders Academy för att de har tagit mig hit och för allt de har gjort hittills. Jag hoppas de kan fortsätta stödja och hjälpa unga ryttare som jag.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.