Leslie Burr-Howard - Donna Speciale

64-åriga världscupvinnaren från Göteborg tog stor hoppseger i USA

1986 vann hon världscupfinalen i Göteborg och hon har haft en av världens längsta ryttarkarriärer. Inatt vann hon återigen en stor Grand Prix.

Här i Sverige lärde vi känna den amerikanska hoppryttaren Leslie Burr-Howard när hon vann världscupen i Göteborg 1986.  Sedan dess har hon haft en av ridsportvärldens längsta karriärer. Hon har ridit arton världscupfinaler, två OS och tagit guld med det amerikanska hopplaget 1984 i Los Angeles.
Häromveckan vann den nu 64-åriga Leslie återigen en stor hoppning. Med 12-åriga holländska stoet Donna Speciale (Cavalier – Paris) vann hon en Grand Prix på Tryon International Equestrian Center i USA, platsen för VM 2018, med 750 000 kronor i prispengar.

Hela resultatlistan från gårdagens Grand Prix i Tryon > > >

– Det var en klurig bana, sa Leslie efter segern. Du hade bommar som föll över hela banan, men ingen blev skadad. Det var en fantastisk bana!

Leslie och Donna har vunnit Grand Prix i Tryon förut och ryttaren tycker att stoet verkar gilla tävlingsplatsen.
– Hon vann en Grand Prix här för två år sedan. Vi känner varandra extremt väl och hon har alltid varit ett bra sto för mig. Hon är väldigt snabb, försiktig och tävlingsinriktad.

Leslie tar en paus i tävlandet i ett par veckor men planerar att komma tillbaka till Tryon senare i sommar och troligen tävla höstsäsongen.
–Nu åker jag hem till Wellington, Florida i två veckor och sedan kommer jag tillbaka hit i två veckor. Sedan reser jag tillbaka till vår bas i Connecticut och förhoppningsvis ska tävlingarna starta där. Vi kommer sannolikt tillbaka till Tryon för höstsäsongen och sedan blir det Florida igen.

1997 sålde Lisen Bratt Fredricson SWB-hästen After Eight (Indus – Montal) till Leslie och med den vann hon bland annat den stora Grand Prixen i Palm Beach. I år har Leslie en ny SWB-häst med samma namn i stallet e Diarado – Cardento, en tioåring som hon hittills tävlat upp till 1.40.

Leslies framtidsplaner? Hennes största mål är att rida ett tredje OS.


Efter att vi publicerat artikeln hörde Petra Grahn Brauer av sig och ville berätta om en häst som hon sålt till Leslie 1990.
” 1999 sålde vi vår uppfödning SWB-hingsten Nick of Diamonds via Royne Zetterman till Leslie, och som hon sedan tävlade framgångsrikt i bland annat Spruce Meadows, Valkenswaard. Och han var bara 160 hög.
Efter en olycka 2002 då han var stationerad i Europa fick han tyvärr tas bort. Därefter skickade Leslie och Spruce Meadows en samlad film om hästen och Leslie, som jag faktiskt lagt ut på YouTube.”

Petras film med Nick of Diamonds:

Filmen med Leslie och Nick of Diamonds från Spruce Meadows:

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.